Cao-akkoord bereikt voor spoorwerkers

0

De vakbonden hebben hun handtekening gezet onder een cao-akkoord voor spoorwerkers. De ruim 3200 werknemers in het spooronderhoud krijgen 2 procent loonsverhoging, meldde CNV Vakmensen donderdag.

Eerder dit jaar vonden nog stakingen van spoorwerkers plaats waarbij 2,5 procent loonsverhoging werd geëist. De vakbonden vinden het echter belangrijk dat er naast het cao-akkoord nu ook goede afspraken gemaakt zijn over het behoud van werkgelegenheid.

Tegelijkertijd met de nieuwe cao gaat ook een convenant met spoorbeheerder ProRail in. Daarin is vastgelegd hoeveel geld ProRail minimaal reserveert voor onderhoud aan het spoor. Op die manier moeten bedrijven als Strukton Rail, BAM Rail en VolkerRail de komende 4 jaar verzekerd zijn van voldoende werk.

‘Bij de infrabedrijven was de afgelopen maanden veel onrust over teruglopende bestedingen door ProRail. Het werk loopt op allerlei fronten terug, bijvoorbeeld doordat houten bielzen worden vervangen door betonnen bielzen of doordat controles aan de spoorrails steeds vaker met een schouwtrein gebeuren. Daar zijn minder mensen voor nodig’, legt CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel uit.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 januari 2013 tot 12 juli 2014. Het akkoord moet nog wel worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.