Bovag wil eigen cao

0

De Bovag wil een eigen cao en heeft de vakbonden uitgenodigd daarover snel te gaan praten. Maar de bonden willen eerst weten wat hun leden vinden van de opstelling van de Bovag, die tot voor kort de cao voor de kleinmetaal hanteerde.

De organisatie heeft geweigerd de nieuwe cao te ondertekenen die de federatie van werkgevers in de metaal en techniek (FWM) en de bonden vorig najaar sloten. Volgens de Bovag passen de afspraken die daarin zijn gemaakt niet bij de belabberde economische situatie in de branche.

Bij de presentatie van die cao verklaarden zowel de FWM als de vakbonden dat juist rekening is gehouden met het economisch tij. De werknemers in de sector krijgen volgens de nieuwe cao in 2010 in plaats van een loonsverhoging 3,5 extra vrije dagen. Werkgevers kunnen die inroosteren op momenten dat er geen werk is. Individuele werkgevers kunnen in overleg met hun personeel ervoor kiezen om in plaats van deze ,,crisisbestrijdingsdagen” een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris te betalen.

FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen zijn nu bezig hun leden bij de garage- en fietsherstelbedrijven die bij de Bovag zijn aangesloten, te informeren en hun mening te peilen. De bonden zien het liefst dat Bovag alsnog instemt met de cao. En als zij een aparte cao met de Bovag afsluiten, moet die beter of op zijn minst gelijkwaardig zijn aan die in de kleinmetaal.

De FWM heeft Bovag inmiddels als lid geschrapt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.