Bouw werkt al jaren aan gezondheidsbeleid

0

De bouw probeert al jaren mensen gezond aan het werk te houden en besteedt al jaren miljoenen aan bedrijfsgezondheidszorg. Desondanks bungelt de sector onderaan als het gaat om gezondheid, arbeidsgeschiktheid en arbeidsdeelname van ouderen.

Dat zal voorzitter John Kerstens van FNV Bouw woensdag naar voren brengen tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de AOW. Ondanks alle inspanningen ligt het ziekteverzuim in de bouwsector met ruim 5 procent boven het landelijk gemiddelde dat in 2008 op 4,3 procent lag. Ruim 40 procent van de werknemers in de bouw heeft klachten aan rug en ledematen. Ruim 20 procent heeft gehoorklachten.

Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar. Wel is het bereid een uitzondering te maken voor werknemers met zware beroepen. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft de werkgevers en de vakbeweging daarom gevraagd met een lijst van zware beroepen te komen.

‘Maar dat is bijna ondoenlijk’, meent Kerstens. Iedereen is het erover eens dat een bouwvakker een zwaar beroep heeft, maar in zijn algemeenheid aangeven wat zwaar werk is, is bijna niet mogelijk, aldus de vakbondsbestuurder.

Uitzonderingspositie

De politiek heeft volgens de bouwbond de mond vol van een uitzonderingspositie voor mensen met zware beroepen. Maar de oplossingen waarmee politici aankomen zijn tot nu toe volstrekt onvoldoende. Om mensen langer aan het werk te houden, wil het kabinet bijvoorbeeld dat werkgevers mensen met een zwaar beroep na dertig jaar lichter werk geven.Maar in de bouw is dat niet te doen, stelt Kerstens.

Omdat dat niet zal lukken, bestaat het risico dat mensen na 29 jaar ontslagen worden. Ook zal flexibel werk in de bouw dan nog meer toenemen, denkt Kerstens. Werknemers met twintig of meer jaar ervaring in een zwaar beroep, zullen onaantrekkelijk worden voor een werkgever omdat die binnen afzienbare tijd ander werk voor hen moet vinden. FNV Bouw is bang dat werkgevers dan nog meer zullen uitwijken naar flexibele contracten of uitzendwerk voor het zware werk.

Arbeidsongeschiktheid

Van de bouwvakkers heeft 13 procent een verhoogd risico de komende vier jaar arbeidsongeschikt te worden. Vanaf een jaar of 40 stijgt de kans op arbeidsongeschiktheid en van de 55-plussers heeft al meer dan een kwart een verhoogde tot hoge kans op arbeidsongeschiktheid.

De werkgevers in de bouw zijn nog somberder over de mogelijkheden van langer doorwerken dan de bouwvakkers zelf, stelt Kerstens. Volgens cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid denkt 83 procent van de werkgevers dat bouwvakkers niet kunnen doorwerken na het 62 jaar.

Nu houden zij doorgaans op tussen hun 61e en 62e jaar. Dat kan doordat zij maximaal gebruik maken van de fiscale mogelijkheden om nog vroegpensioen op te bouwen.

Maar die mogelijkheden wil het kabinet straks beperken. Dat treft dan vooral de bouw en andere sectoren waar er nu maximaal van gebruik wordt gemaakt. Kerstens roept de politiek dan ook op dat vroegpensioen niet af te bouwen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.