Bonus Philipstop flink omhoog

0

Elektronicaconcern Philips keert zijn bestuurders flink hogere bonussen uit. Topman Gerard Kleisterlee ziet zijn bonus ruim verviervoudigen ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerd jaarverslag van Philips. Kleisterlee krijgt dit jaar 962.720 euro extra op zijn bankrekening bijgeschreven voor de geleverde prestaties in 2009. Dat is bijna net zo hoog (87,5 procent) als het jaarsalaris van 1,1 miljoen euro.

De andere bestuurders krijgen een bonus van 65,6 procent van het jaarsalaris. Voor de meeste bestuurders is hun bonus daarmee ongeveer vier keer zo hoog als een jaar eerder. De basissalarissen van het Philipsbestuur zijn niet verhoogd.

De resultaten van Philips stonden vorig jaar in de eerste helft van het jaar onder druk door de economische recessie. In de tweede helft van het jaar wist Philips de resultaten fors te verbeteren.

Ron van Baden, bestuurder bij FNV Bondgenoten, reageert fel op de verhoging van de bonussen. ‘Het Philips-bestuur vervreemdt zich hiermee van hun personeel. Voor een groot deel van de werknemers moesten in 2009 de salarissen worden bevroren. Duizende werknemers zijn de laan uitgestuurd.’

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond bij Philips, voerde vorig jaar de cao-onderhandelingen met het bedrijf. ‘Zij vroegen aan ons om verantwoorde eisen te stellen, gezien het economisch tij, en dan doen ze dit. Het is bijna crimineel.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.