Bonden en Rover waarschuwen voor forensentaks

2

De vakbeweging en reizigersorganisatie Rover roepen de politiek op de daad bij het woord te voegen en daadwerkelijk af te zien van de forensentaks.

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben de belasting op de vergoeding voor woonwerkverkeerkosten afgesproken in het Lenteakkoord om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar de meeste partijen hebben inmiddels afstand genomen van deze maatregel.

Daarom vragen vakcentrales FNV, CNV en MHP vrijdag in een brief met Rover aan het kabinet om de forensentaks niet meer op te nemen in het Belastingplan voor volgend jaar. De coalitie van werknemers en reizigers vreest dat mensen vanaf 2013 anders geld toeleggen om naar hun werk te gaan. ‘Dan maakt het niet uit hoe je naar je werk gaat, met het ov of met de auto, iedereen is na 1 januari tussen de 600 en 1200 euro per jaar kwijt aan extra reiskosten.’

Het idee dat mensen dichter bij hun werk moeten wonen, is volgens de vier organisaties een illusie. ‘De banen zijn schaars, de woningmarkt zit op slot en het groeiend aantal tweeverdieners maakt verhuizen ingewikkelder. De taks kan ertoe leiden dat een van de twee partners moet stoppen met werken. Dat is slecht voor de economie.’

Stilstand

De forensentaks zal volgens de vakbeweging en reizigersorganisatie leiden tot stilstand, terwijl juist dynamiek nodig is voor de economie. De vier adviseren de politiek met klem om af te zien van de forensentaks en in plaats daarvan te komen met een integraal plan voor de woningmarkt, zodat mensen makkelijker kunnen verhuizen als ze dat willen. ‘Miljoenen werknemers met reiskosten willen in beweging blijven’, schrijven zij.
De vakbeweging en Rover wijzen er ook op dat ze niet voor niets met werkgevers en de ANWB al jaren samenwerken binnen het platform ‘Slim werken, slim reizen’ om files te bestrijden en om werknemers meer zeggenschap te geven over hoe en wanneer ze reizen en werken. ‘De forensentaks dendert hier dwars doorheen’, stellen zij.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ik vind het ook belachelijk dat deze overheid werken afstraft. Wereld op zijn kop; voor werken moet je betalen, doe je niets, dan krijg je geld toe. Overigens zou ik het ook oneerlijk vinden als alleen mensen die met OV reizen niet worden gestraft. Er zijn heel wat mensen die door hun woonplaats, werklocatie of werktijden eenvoudigweg niet met het OV kunnen reizen. Moeten die dan allemaal maar in de bijstand gaan zitten? Wees blij dat er nog mensen zijn die proberen de economie draaiende te houden!

  2. Als je werkeloos raakt moet je passend werk accepteren met bepaalde reistijd (lees kosten) per dag. Ik vind dat ze dat dan niet meer kunnen verlangen als de forenstaks wordt ingevoerd.
    En het verhuizen dichterbij is niet alleen afhankelijk van de woningmarkt. Wat doen gescheiden ouders die co-ouderen, die moeten dicht bij elkaar blijven wonen zodat kinderen naar dezelfde school kunnen blijven gaan, die kunnen niet in een keer dichterbij het werk gaan wonen. Ze zijn dan meer geld kwijt. Ik als gescheiden moeder kan met mijn twee banen net het hoofd boven water houden zonder de taks.