‘Boekhouders krijgen forse klappen’

0

In het tweede kwartaal van 2011 is de vraag naar financieel specialisten gekrompen met 12,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010.

Dit blijkt uit een analyse van print- en online vacatures, uitgevoerd onder de titel "Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2e kwartaal 2011".

Efficiencyslag oorzaak
Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht, detacheerder van interim-professionals heeft het rapport opgesteld. Volgens Kolthof is de daling het gevolg van een efficiencyslag in de klassieke boekhoudkundige functies als financial accountant en financial controller.

Krimp
“In het eerste kwartaal 2011 was de krimp nog 14,7%, over geheel 2010 20%. Waar de branches overheid en zorg diep in de rode cijfers zitten met -45% en -24% laten industrie en financiële dienstverlening een fraaie groei zien van respectievelijk 18% en 13%.”

Assistant controllers nog in trek
Volgens Kolthof blijft de vraag naar assistant controllers “op peil”. Deze categorie kan, in geval van twee tot acht jaar werkervaring, kiezen uit een steeds ruimer aanbod vacatures in het tweede kwartaal. De vraag naar meer ervaren business controllers met acht tot vijftien jaar werkervaring neemt weliswaar nog steeds af, maar in een minder sterk tempo, schrijft Kolthof.

Accountancyfuncties
Een bescheiden groei van 2% is waar te nemen bij de accountancyfuncties. Specialistische functies, zoals auditor en treasurer, waren tot nu toe groeiers. Sinds het tweede kwartaal moeten ook deze functies een pas op de plaats maken en genoegen nemen met stabilisatie.

Forse klappen voor boekhouders
“Blijvend kostenbewustzijn, centralisatie van activiteiten, efficiënter werken, minder systemen, procesvereenvoudiging en het steeds beter op orde zijn van administraties leiden ertoe dat de boekhouders meer en meer zijn aangewezen op vervangingsvraag. Met tot gevolg dat deze functies forse klappen oplopen en in populariteit zijn afgenomen met 27% krimp in het aantal print- en online vacatures,” aldus Kolthof.

Actief op zoek naar ander werk
Tegenover een achterblijvende vraag op de markt naar financiële professionals, staat een steeds grotere groep die actief naar ander werk zoekt. Uit het onderzoek "Best Employer to work for in finance 2011" van de website www.finance.nl blijkt dat één op de drie financiële professionals actief op zoek is naar een andere werkgever, met als belangrijkste reden een nieuwe uitdaging in de werkzaamheden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.