‘Bleker legt bom onder afspraken postmarkt’

0

De vakbonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP vinden dat staatssecretaris Bleker (EZ) postbedrijven die zich niet aan cao-afspraken houden, per direct moet verplichten om een deel van hun postbezorgers in dienst te nemen, zoals de regering dat eerder ook heeft toegezegd.

De postbezorgers in kwestie mogen dan dus niet langer werken op basis van stukloon.

De staatssecretaris hanteert deze maatregel als een stok achter de deur, maar pas per 1 januari 2014. Dat is te laat, vinden de bonden.

Vorige week kwamen bonden en de nieuwe postbedrijven overeen dat vanaf najaar 2013 80 procent van het personeel een arbeidsovereenkomst moet hebben. Voor die tijd moeten de postbedrijven langzaam toewerken naar dit percentage. De vakbonden vinden dat Bleker dit groeipad moet volgen en zijn maatregel dus ook al voor 2014 hierop moet afstemmen.

Bleker zet het akkoord op losse schroeven, vinden de bonden. Werkgevers hoeven nu alleen maar de cao op te zeggen, om voorlopig af te zijn van de verplichting om met arbeidsovereenkomsten te werken.

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis noemt de actie van Bleker frustrerend en uiterst teleurstellend. Hij vraagt zich af waar de staatssecretaris staat. ,,In elk geval kiest hij hiermee niet de kant van de postbezorgers”, aldus het Kamerlid. De Tweede Kamer had Bleker eerder de opdracht gegeven om een stevige stok achter de deur te houden om mee te dreigen richting de nieuwe postbedrijven. Maar volgens Braakhuis maakt Bleker dat hiermee niet waar.

Volgens een woordvoerder van Bleker heeft de staatssecretaris een helder doel neergelegd voor de postbedrijven. ,,Verder mag iedereen zijn eigen verwachtingen hebben”, stelde de zegsman in reactie op de verontwaardiging bij de bonden.

Donderdag is er in de Tweede Kamer een debat over het conflict in de postmarkt. Braakhuis gaat samen met de PvdA en de SP de staatssecretaris vragen de huidige maatregel in te trekken en met een nieuwe te komen waarin strengere eisen worden gesteld aan de nieuwe postbedrijven als ze er met de bonden niet uitkomen.

Bleker heeft vaak de eisen van de Kamer moeten naleven. Daar kiest de PVV (gedoogpartner van het kabinet) in het postdossier tot nu toe de lijn van GroenLinks, PvdA en de SP.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.