Binnenvaart wil Roemenen en Bulgaren

0

De werkgeversorganisaties in de binnenvaart, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Kantoor Binnenvaart (KB), willen dat Roemenen en Bulgaren al per 1 januari volgend jaar zonder tewerkstellingsvergunning worden toegelaten tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Daar pleiten zij voor in een gezamenlijke brief aan minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze vragen Kamp het vrije verkeer van werknemers uit Roemenië en Bulgarije niet uit te stellen tot 2014.

De binnenvaartsector zegt buitenlandse werknemers nodig te hebben om de personeelsbehoefte te dekken. ,,Het Nederlandse beroepsonderwijs levert structureel te weinig gekwalificeerde krachten op”, aldus Michiel Koning, CBRB-secretaris sociale zaken. ,,Vooral in Roemenië is een aanmerkelijke arbeidsreserve van gekwalificeerd binnenvaartpersoneel.”

Volgens Koning levert het aanvragen van tewerkstellingsvergunningen veel administratieve rompslomp en vertraging op. Bovendien heeft Kamp aangekondigd dat hij de handhaving van de Wet arbeid vreemdelingen wil verscherpen. Dat kan betekenen dat het voor werkgevers moeilijker wordt om tewerkstellingsvergunningen te krijgen voor personeel buiten de Europese Unie. Door het vrije verkeer van Roemeense en Bulgaarse werknemers toe te staan, kan volgens Koning worden voorkomen dat de binnenvaart te kampen krijgt met personeelstekorten als de economie weer aantrekt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.