Binnenvaart-cao van tafel

0

Een nieuwe algemene cao voor werknemers in de binnenvaart is van de baan.

Dat lieten de vakbonden Nautilus International en CNV Vakmensen maandag weten. ,,Voorlopig”, aldus adjunct-directeur Jan Vogelaar van het Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB).

CNV Vakmensen en Nautilus International betreuren het dat werkgevers zich niet voldoende weten te organiseren voor een algemene cao. De cao kon niet algemeen verbindend verklaard worden, omdat de werkgeversorganisaties niet representatief genoeg zijn. CBRB vertegenwoordigt werkgevers, die gezamenlijk 46 procent van de werknemers in dienst hebben voor wie de cao zou gelden. Bij andere organisaties is dat in totaal 7 tot 8 procent. Om representatief te zijn, moeten dat ten minste 55 procent zijn.

De nieuwe cao had onder meer moeten voorzien in een loonsverhoging van 0,5 procent in april dit jaar. Volgend jaar zouden de lonen eveneens met 0,5 procent omhooggaan. Daarnaast zou een nieuw beloningsmodel worden ingevoerd. ,,Rust op het terrein van loon- en arbeidsvoorwaarden zou de sector juist nu goed kunnen gebruiken om langzamerhand te gaan profiteren van economisch herstel”, aldus de bonden.

Ook een algemene loonregeling lukte niet, vanwege verzet van verschillende werkgevers. Volgens Vogelaar duurde het proces daarmee te lang. De vakbonden stelden dat de vooruitzichten door de bezwaren niet gunstig waren. Het CBRB trok het verzoek in, maar stelde maandag dat een algemene cao niet volledig van de baan is. Door onder andere meer leden te krijgen, hoopt Vogelaar de procedure voor een algemeen verbindende cao weer te kunnen opstarten.

Meer cao berichten 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.