Bijstandsklant aangewezen op tijdelijk flexwerk

0

Ongeveer driekwart van de mensen in de bijstand die werk vinden, komt aan de slag in tijdelijke flexbaantjes. Daarna kloppen zij opnieuw aan voor bijstand. ‘De draaideur-WWB’er is eerder regel geworden dan uitzondering.’

Dat meldt Divosa, de organisatie van sociale diensten, donderdag bij de presentatie van de jaarlijkse monitor volgens de Wet Werk en Bijstand (WWB). Daaruit blijkt ook dat gemeenten in 2011 in totaal 675 miljoen euro toelegden op de bijstand.
 
Drie op de tien bijstandsuitkeringen stoppen, omdat mensen werk vinden. De rest van de uitkeringen eindigt bijvoorbeeld wegens een verhuizing, pensionering en voor 5 procent door gesubsidieerd werk.

Tijdelijk werk en deeltijdbanen
Van de mensen die werk vinden, gaat het in vier op de tien gevallen om uitzendwerk. Verder komen bijna evenveel aan de slag via ander tijdelijk werk, zoals seizoensarbeid en pay-rolling. Voor 80 procent komen mensen terecht in deeltijdbanen. Ruim een op de tien bijstandsgerechtigden krijgt de uitkering ook als aanvulling op inkomen uit arbeid.

Divosa-voorzitter René Paas noemt flexibiliteit op de arbeidsmarkt een nieuwe realiteit. Sociale diensten moeten hierop hun dienstverlening aanpassen.

Paas: ‘Als werk beter is dan een uitkering, waarom steken we dan niet meer energie in deeltijdwerk? Als een vaste, volledige baan er even niet inzit, is immers elk uurtje werk meegenomen, vanwege het geld, de ervaring en het zelfrespect dat het oplevert. Hoeveel werk maken we van deeltijdwerk, aangevuld met een uitkering? Hoeveel druk oefenen we uit om ook korte en tijdelijke baantjes te accepteren? Liever 4 uur gewerkt dan 40 uur op de bank.’

Kinderopvang probleem
Om het accepteren van flexwerk makkelijker te maken, kan nu 71 procent van de gemeenten de uitkering opschorten. Daardoor kan de bijstand sneller worden hervat na een tijdelijk contract. Ook geeft 62 procent van de gemeenten inkomsten uit arbeid tijdelijk vrij, zodat niet wordt gekort op toeslagen en werken loont. Maar volgens driekwart van de medewerkers van sociale diensten blijft een gebrek aan flexibele en betaalbare kinderopvang vaak een probleem om tijdelijk en veelal onregelmatig werk te accepteren.
 

Gemeenten legden 675 miljoen toe op bijstand
Gemeenten hebben vorig jaar in totaal 675 miljoen euro moeten toeleggen op de bijstand, omdat het aantal werklozen steeg en het Rijk bezuinigde op het budget. Gemeenten moesten per uitkering 2000 euro eigen geld bijpassen. Paas noemt 2011 donderdag tijdens een congres in Almere ‘het jaar van het megatekort op de uitkeringen’. In 2010 was het tekort nog ongeveer de helft van vorig jaar.

Strenger geworden
Sociale diensten zijn in 2011 strenger geworden bij het verstrekken van bijstand. Vooral jongeren werd nadrukkelijker gevraagd aan de slag te gaan in beschikbare (uitzend)banen. Vorig jaar hanteerde al bijna de helft van de gemeenten een wachttijd voor jongeren die aanklopten voor bijstand, terwijl dit pas per 1 januari 2012 verplicht was. Ook aan mensen boven de 27 jaar die nieuw aanklopten, legde 17 procent van de gemeenten eerst een verplichte zoektijd naar werk op.

 
Mensen die al in de bijstand zaten, kregen in driekwart van de gemeenten te maken met extra controles en meer druk om te gaan werken. Verder wil 35 procent van de sociale diensten een tegenprestatie van mensen voor de uitkering die ze krijgen.

‘Weinig kansen’
Volgens Divosa heeft 47 procent van de mensen in de bijstand weinig kansen om aan de slag te komen. Bij 80 procent van uitkeringsgerechtigden is wel iets te noemen wat werkgevers vaak afschrikt om ze aan te nemen, zoals een handicap, verslaving of lage opleiding. Ruim een kwart van de mensen in de bijstand heeft een ontheffing op de plicht om te proberen weer aan het werk te komen.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.