Bij uitstel betalen jongeren pensioenrekening

2

Als pensioenfondsen die er slecht voorstaan kortingsmaatregelen te ver voor zich uit schuiven, zijn het uiteindelijk de jongere generaties die de rekening betalen.

Dat stelt Joanne Kellermann, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder heeft de pensioenfondsen dan ook geadviseerd om de inzet van noodmaatregelen niet te lang uit te stellen.

DNB is momenteel met veertien fondsen in gesprek over kortingsmaatregelen die mogelijk begin volgend jaar aan de orde zijn. Naast het lijstje van veertien zijn er nog veel andere fondsen die er financieel matig voorstaan. Zij hebben tot april 2012 de tijd om maatregelen te nemen zoals korten. DNB adviseert de pensioenfondsen om niet tot die datum te wachten.

Kellermann zegt de ontstane onrust over korten te begrijpen. Maar zij ziet het als de taak van DNB om de jongere en toekomstige generaties te beschermen tegen oplopende tekorten. Zonder aanpassingen worden de risico’s onevenredig op hen afgewenteld.

,,De belangen van alle deelnemers in het pensioenfonds zijn weer te geven als één groot vat”, legt Kellermann uit. ,,Als je uit het vat wat extra vloeistof haalt voor de ouderen, zakt het peil in het vat. Voor de overige belanghebbenden in dat vat blijft dan minder over.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Dinant Dasselaar op

    Mevrouw Joanne Kellermann heeft op ??n punt gelijk, namelijk dat het allemaal in ??n groot (water) bubble bad zit. Wat mevrouw vergeet is onder meer het volgende. De huidige pensioengerechtigden hebben (minimaal) vanaf hun 25e levensjaar pensioenpremie betaald en daarmee in de jaren, totdat ze met pensioen konden gaan, ook voor de jongere generatie betaald! De opbouw van iedereen, dus ook de jongeren en bijvoorbeeld arbeidsongeschikten (terecht dat de werkenden voor hen betalen) hebben daaraan ondermeer hun huidige pensioenwaarde te danken. Kort gezegd, de “ouderen” hebben een pensioen opgebouwd en daar dreigt nu in gekort te worden, ten faveure van de jongeren.
    Pensioengerechtigden en arbeidsongeschikten kunnen bij een eventuele korting niets meer repareren. Jongeren kunnen dat in principe wel. De enige korting die de ouderen zich zouden moeten laten welgevallen is het feit dat we gelukkig (of is het helaas voor de fondsen?) iets ouder worden. Sommige directies van pensioenfondsen vertellen overigens met een lach op het gezicht van de huidige problemen. Mevrouw Kellermann, enige tijd geleden trad ze op in Buitenhof, heeft optisch gezien ook weinig affectie met pensioengerechtigden. Het is in ??n woord rond uit walgelijk van wat er op dit moment rond de inkomens van de ouderen gebeurd.

  2. Als we toch aan het rekenen gaan, worden de kosten van de jongeren in de toekomst niet veel lager? Als de babyboomers langzaamaan in een bejaardenhuis terechtkomen of gaan hemelen komen er b.v. enorm veel huizen vrij en kelderen de prijzen. Ook komen er banen in overvloed dus kan men kiezen en meer loon bedingen.
    Ik denk dat je dat alles ook mee moet nemen in de beschouwing en dan zie het echt niet zo somber in voor de jongeren.