Biesheuvel: spijt van sociaal akkoord

0

Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging MKB-Nederland, heeft spijt dat hij heeft meegewerkt aan het sociaal akkoord van kabinet, werkgevers en bonden. Dat zei hij dinsdag in een interview met het Financieele Dagblad.

Biesheuvel staat wel nog steeds achter de inhoud van het akkoord, maar hij zegt zich ,,erin geluisd” te voelen door het kabinet. ,,Vorige week al meldde het kabinet dat het toch gaat bezuinigen: 6 miljard euro nog wel. Dat is warrig, dat is onsamenhangend beleid en het onbehagen groeit enorm. De kabinetsbrief over de 6 miljard euro ervoer ik als een klap in mijn gezicht.”

De MKB-voorman vreest dat zo’n groot bedrag bezuinigen alleen kan met belastingverhogingen. ,,Dat recept hebben we vorig jaar al gezien”, zegt hij. ,,En nu vallen er elke dag 40 bedrijven om, een kwart van het midden- en kleinbedrijf zit bij de afdeling bijzonder beheer van de banken, de bedrijfsinvesteringen zitten op een extreem laag niveau en de werkloosheid loopt sterk op met 650.000 personen.”

Volgens Biesheuvel waren de verwachtingen voor dit kabinet hoog gespannen, maar wordt er nu niets gedaan om het vertrouwen in de economie te stimuleren. ,,Het kabinet is louter aan het boekhouden met die fixatie op de 3 procent’ ’ , zegt hij. ,,Ik ben gewoon akkoordenmoe en als het zo doorgaat werk ik bij een volgend verzoek van het kabinet niet meer mee.’ ’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de uitspraak van Biesheuvel een ,,schot voor de boeg”. ,,Daar zijn wij het mee eens. Van nog meer lastenverzwaringen voor burgers en het bedrijfsleven raakt de economie alleen maar verder in de prut.” VNO-NCW benadrukt dat bij elk nieuw voorstel gekeken zal worden of dat akkoord goed is voor ondernemers.

Ook vakbeweging FNV vindt de nieuwe bezuinigingen een slecht voorstel, maar de werknemersorganisatie is niet akkoordenmoe. ,,Als we iets via een akkoord voor onze achterban kunnen bereiken, willen we dat natuurlijk altijd doen”, aldus een woordvoerder van FNV.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.