Bezuiniging UWV kost duizenden banen

0

Hoewel het UWV door de crisis fors meer werk heeft, worden vanwege bezuinigingen komende jaren toch duizenden banen bij de uitkeringsorganisatie geschrapt. Tot 2018 moet circa 489 miljoen euro worden bespaard, maakt de instantie bekend.

Het aantal arbeidsplaatsen zal worden teruggebracht van 16.600 naar 14.500 in 2018. De dienstverlening aan werkzoekenden moet worden geautomatiseerd en het aantal vestigingen teruggebracht.

‘ Net als bij veel andere bedrijven wordt bij ons de digitalisering in hoog tempo doorgezet’ , stelt bestuursvoorzitter Bruno Bruins. Hierdoor verliezen vooral werknemers in de arbeidsbemiddeling hun baan. Het UWV heeft al 30 van de 68 Werkbedrijfvestigingen gesloten, waardoor reeds zo’n 2000 arbeidsplaatsen zijn verdwenen.

Meer werklozen

Al in 2011 was aangekondigd dat er veel banen geschrapt moesten gaan worden bij de uitkeringsinstantie. Vorig jaar werd echter bekend dat een deel van het overtollig personeel toch weer langer mocht blijven om het groeiende aantal werklozen op te vangen. Afgelopen november liet het UWV zelfs weten tijdelijk ruim 200 medewerkers extra in te zetten. Voor de begeleiding van werkzoekenden werden nog eens ruim 300 mensen extra ingeschakeld. ‘ We hebben meer dan 500.000 nieuwe WW-uitkeringen toegekend in 2012, een toename van 21 procent ten opzichte van 2011. Daar was wel voldoende administratief personeel voor nodig’, legt een woordvoerder uit. De effecten van het regeerakkoord van 2012 en het sociaal akkoord van vorige week zijn nog niet in de begroting opgenomen. Deze moeten nog worden uitgewerkt. ‘ Het UWV is een politiek gestuurde organisatie. De situatie kan er volgend jaar zo weer anders uitzien’ , aldus de zegsman.

CNV Dienstenbond vreest dat er nog meer banen geschrapt gaan worden als gevolg van extra bezuinigingen. ‘ We weten nog niet waar de klappen gaan vallen, als dit zo doorgaat krijg je een onwerkbare situatie. De werkdruk is nu al enorm hoog; op sommige plekken bij het UWV zie je al dat het ziekteverzuim is opgelopen tot boven de 10 procent’ , zegt CNV-bestuurder Debbie Ritsma. De vakbond roept de overheid op om te stoppen met bezuinigen op de uitkeringsinstantie.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.