Beweging in arbeidsmarkt door digitale middelen?

0

Kunnen moderne digitale technieken bijdragen aan het vergroten van de kans op een baan? Het programma Digitale Innovatie Arbeidsmarkt onderzoekt het komende halfjaar twee groepen werkzoekenden uit Enschede met een bijstandsuitkering. Het Center for e-Government Studies van de Universiteit Twente beoordeelt de werkwijze en resultaten van de pilots.

In de eerste pilot krijgen de deelnemende werkzoekenden via een app op hun mobiele telefoon of computer informatie die gebaseerd is op persoonlijke kenmerken van de persoon. Het concept is ontwikkeld door Present Media. Directeur Arjan van Liere: ‘Baanbrekend, want deze methode is gebruikelijk in de commerciële sector om tot betere resultaten te komen en wordt nog niet toegepast op de arbeidsmarkt en door de overheid. De werkzoekende staat als individu centraal en wordt geactiveerd en geïnspireerd door dagelijkse informatie die past bij zijn drijfveren. Hiermee krijgt de werkzoekende grip op z’n eigen situatie.’

Daarnaast start Werkplein Twente een tweede pilot. De werkzoekenden die hieraan deelnemen, krijgen samen met hun werkcoaches een intensieve training en begeleiding om de huidige digitale middelen en systemen van UWV zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten bij het matchen van werkzoekenden met werkgevers. Dit moet het zoekgedrag en de vindbaarheid van werkzoekenden op de arbeidsmarkt optimaliseren.

Het onderzoek is onderdeel van het economisch actieplan Twente Werk. Naast de investering in de economie heeft het hoge prioriteit om meer Enschedeërs zelfvoorzienend te laten zijn en naar vermogen aan het werk te laten gaan. Het kost de gemeente 300.000 euro. Veel geld, vindt ook Albert Fransen van de gemeente Enschede in een interview met RTV Oost, maar de gemeente bespaart ook veel geld als er mensen uit de uitkering komen.

Bron: Gemeente Enschede

Lees ook: Zes trends die zorgen voor digitale opschudding en Meer en betere sollicitanten door aanpassen vacaturetekst

Weten hoe je als HR digitalisering kunt aanpakken? Kom dan naar het congres HR goes digital

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.