Wat betekent het combineren van verschillende banen voor HR?

0

Steeds meer medewerkers combineren diverse banen. Dit gaat gepaard met belemmeringen voor zowel de werkgever als de werknemer. Hoogleraar Jaap Paauwe vindt dat HR hier meer op moet inspelen.

Het combineren van banen gaat echter niet zonder belemmeringen, zo constateert de SER in het advies ‘De vele kanten van banen combineren‘. Werknemers werken meer uren dan Arbeidstijdenwet (ATW)  toestaat, bedrijfsartsen werken niet goed samen en werken bij de concurrent is niet toegestaan. Hier blijft het niet bij. Ook de reiskosten zijn beperkter en het is moeilijk om afspraken te maken.

Ook de werkgever loopt tegen een aantal obstakels. Het is moeilijker om de werknemer in te zetten en er is geen goed zicht op de andere werktijden. Hiernaast gaat er meer tijd zitten in administratie over onder andere verzekeringen, belastingen en pensioenregelingen.

De rol van HR

Jaap Paauwe, HR-professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, denkt dat het aantal baancombineerders zal blijven stijgen. Dit heeft volgens hem grote gevolgen voor de manier waarop we omgaan met talentmanagement. Paauwe: ‘De rol van HR-medewerkers verandert. De focus moet van binnen het bedrijf naar buiten het bedrijf.’ Zo verwacht hij dat HR-professionals zich meer moeten richten op talenten die elders werken. Het actief zoeken naar en contact behouden met potentiële werknemers wordt hierdoor belangrijker. ‘De HR-medewerker wordt een ‘connector’, iemand die verbindt over de muren van zijn bedrijf.’

Afwisseling in banen

Op dit moment zijn er 600.000 mensen die banen combineren. Volgens het CBS is er al een geruime tijd een lichte groei van mensen die banen combineren. Ze zoeken afwisseling in het werk, stomen zich klaar voor hun eigen bedrijf of willen simpelweg meer verdienen. Het zijn vooral jongeren en hoger opgeleiden die om deze redenen relatief vaker banen combineren.

Nog even alles op een rijtje
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fdTbQHlhpyY&w=560&h=315]

 

Zoekt uw medewerker daadwerkelijk een nieuwe baan? Lees hier wat u daaraan kunt doen.
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.