Beste werkgever worden? Geef je medewerkers aandacht

0

Wat hebben de beste werkgevers gemeen? Ze geven allemaal persoonlijke aandacht op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van Great Place to Work. En dat is niet alleen goed voor de werksfeer, ook voor de productie.

Voor het onderzoek ondervroeg GPTW 29.000 respondenten. Het verschil op het gebied van persoonlijke aandacht tussen de bedrijven die wel een Best Workplace werden en de organisaties die de lijst niet haalden, is groot. Wil je volgend jaar beter eindigen? Dan weet je dus alvast waar je aan moet werken.

Mensgerichte aanpak

Ligt de focus binnen jouw bedrijf meer op de resultaten dan op zaken als werksfeer en communicatie? Dan wordt het misschien tijd om hier verandering in te brengen. Bedrijven met een meer mensgerichte aanpak hebben vaak een betere sfeer tussen managers en medewerkers en dat vertaalt zich uiteindelijk door in de productiecijfers. ‘Organisaties beseffen steeds meer dat een mensgerichte aanpak leidt tot betere resultaten. Zij behandelen hun mensen respectvoller en eerlijker. Hierdoor kunnen mensen zichzelf zijn op het werk en halen zij het beste uit zichzelf, wat ook weer positief uitwerkt voor de organisatie’, aldus Caroline Mullers, senior consultant Great Place to Work.

Maatschappelijke betrokkenheid

Een ander punt waarop je kunt scoren als werkgever: maatschappelijke betrokkenheid. Werknemers willen graag dat het bedrijf waarvoor ze werken iets bijdraagt aan de maatschappij. Op dit moment voelen de ondervraagde medewerkers zich minder trots over hoe hun organisatie bijdraagt aan de maatschappij. Mullers: ‘We zien dat de top 5 van de Best Workplaces hier juist wel sterk in is. Niet alleen betrekken deze organisaties werknemers veel meer, maar ook leveren ze vaak maatschappelijke bijdragen vanuit de core business van hun organisatie.’

Verbeterpunten

Mullers: ‘Er is veel positief nieuws maar het kan natuurlijk altijd beter en er zijn zeker wat aandachtspunten. Want ondanks dat steeds meer medewerkers vinden dat ze eerlijk meedelen in de gerealiseerde winst van het bedrijf, zijn slechts 6 op de 10 medewerkers het eens met deze stelling. Dit is hiermee de laagst scorende stelling uit het onderzoek.’

Winnaars 2016

De Best Workplaces 2016 in de categorie Large & Multinational Workplaces is Atlassian. Ormit ging naar huis met de eerste prijs in de categorie Medium Sized Workplaces en de winnaar in de categorie Small & Young workplaces is Lean Consultacy Group.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.