Beroep tegen uitspraak inburgering Turken

0

Minister Van Middelkoop (Integratie) gaat met de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen in beroep tegen de uitspraken van de rechtbank in Rotterdam, die oordeelde dat twee Turkse inwoners van deze gemeenten niet kunnen worden verplicht om in te burgeren.

Op 12 augustus bepaalde de rechtbank dat Turkse inwoners met een verblijfsvergunning niet verplicht hoeven in te burgeren. Er kan geen onderscheid worden gemaakt tussen Turkse onderdanen en EU-onderdanen. Ook zou het belemmerend zijn bij het vinden van werk.

Van Middelkoop en de gemeenten zijn het daarmee niet eens, zei de minister woensdag. Hij wees erop dat inburgering Turkse inwoners juist helpt om te kunnen werken en meedoen in Nederland. Van Middelkoop noemde de voor hem verrassende uitspraak van de rechter ondermijnend voor het beleid van integratie en inburgering.

Nu kan juridische onduidelijkheid ontstaan over de verplichting tot inburgering van Turkse inwoners die permanent in Nederland willen blijven of die nog geen Nederlander zijn. De minister stelde dat het gaat om een principiële uitspraak die ook gevolgen kan hebben voor andere EU-landen. ,,Er staat wat op het spel.”

In Rotterdam waren in 2007 ruim zevenduizend Turkse ‘inburgeringsplichtigen’. Op dit moment zijn dat er 2500 en circa 1200 Turken volgen een inburgeringscursus. In Vlaardingen wonen 553 inburgeringsplichtige Turken. ,,We willen weten of de uitspraak ook voor hen geldt”, aldus een woordvoerster van de gemeente Vlaardingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.