Bedrijven halen steeds vaker ingenieurs uit het buitenland

0

Terwijl de vraag naar technici in het tweede kwartaal van dit jaar met 3% is afgenomen blijft de vraag naar engineers flink doorgroeien; vanaf het begin van 2012 met 8%.Steeds meer bedrijven halen engineers uit het buitenland.

Hoogopgeleide Engineers, zoals werktuigbouwkundigen en elektrotechnisch ingenieurs, blijven schaars op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een analyse van Yacht, van de technische arbeidsmarkt.

In februari en maart 2012 was er nog sprake van een sterke stijging, maar in april daalde de vraag naar technici fors. De grootste daling is volgens Yacht te zien in de Industrie met -37%. Stijn Berden van Yacht: ‘Dat wordt vooral bepaald door de aanhoudende onzekere economische situatie van dit moment. Doordat het consumentenvertrouwen op een laag pitje staat, is er sprake van een dalende orderontvangst waardoor de wereldhandel afneemt.’

Uit Polen en Spanje
Wat in Nederland ontbreekt zijn voldoende hoogopgeleide ingenieurs, zoals werktuigbouwkundigen en elektrotechnisch ingenieurs. Het tekort aan technici komt door onvoldoende aanwas vanuit de opleidingen en de snel toeslaande vergrijzing in de techniek.

Volgens Stijn Berden zien bedrijven dat het tekort aan engineers een bedreiging is voor hun innoverend vermogen en concurrentiekracht en daarom internationaliseert het technisch werkveld in snel tempo. ‘Wij richten ons op dit moment vooral op landen met een omvangrijke arbeidsmarkt en met hoogwaardige universiteiten. In de praktijk betekent dat vooral Polen en Spanje. Vroeger was de taalbarrière een issue. Vandaag de dag is Engels spreken voor niemand meer een punt, het is eerder regel dan uitzondering dat technici goed Engels spreken.’

Bron: Yacht
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.