Banenverlies zwakt af

0

In het tweede kwartaal van 2010 waren er in Nederland 63.000 banen minder dan in het tweede kwartaal van 2009.

Dat is een daling van 0,8 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag presenteerde.

In het eerste kwartaal was de afname van de werkgelegenheid forser. Toen verdwenen er 156.000 banen, wat neerkomt op een daling van 2 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder.

Vooral de werkgelegenheid in het bedrijfsleven drukte het afgelopen kwartaal het banencijfer. Daar verdwenen 136.000 banen. De sterke groei van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening maakte veel goed. Daar groeide het aantal banen met 73.000. Het grootste deel is toe te schrijven aan de zorgsector.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 telde het CBS de afgelopen drie maanden 24.000 banen meer, wat neerkomt op een stijging van 0,3 procent. Dit is de eerste stijging na vijf kwartalen van daling. De omslag van krimp naar groei is vooral toe te schrijven aan meer uitzendbanen. ,,Deze branche met zijn flexibele arbeidscontracten ving de eerste en zwaarste klappen op van de recessie. Nu de economie weer groeit, herstelt de werkgelegenheid daar als eerste”, aldus het CBS.

Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) noemde de cijfers ,,hoopgevend”. ,,De banenmotor komt langzaam weer op gang. Dat is niet alleen goed nieuws voor de mensen en gezinnen zelf, maar ook voor de economie in bredere zin.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.