Banen weg bij gemeente Amsterdam

2

Bij de gemeente Amsterdam zullen de komende vier jaar naar verwachting 500 tot 800 banen verdwijnen.

Dat is een van de maatregelen om de begroting van de stad sluitend te houden, maakte wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) maandag bekend. Het gaat om een personele krimp op het hoofdkantoor. De gemeente wil de inkrimping zoveel mogelijk langs natuurlijke weg realiseren en heeft al een vacaturestop ingesteld.

Asscher en collega-wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) presenteerden maandag een lijst van mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Het nieuwe gemeentebestuur moet na de verkiezingen de komende vier jaar in totaal 620 miljoen euro bezuinigen. In 2014 moet de gemeente structureel 248 miljoen euro minder uitgeven om ervoor te zorgen dat de stad financieel gezond blijft.

Door de economische crisis is een forse sanering onvermijdelijk, aldus Asscher. De werkloosheid loopt op, de leegstand van kantoren neemt toe, er staan veel meer woningen te koop en er komen minder toeristen naar Amsterdam.

Op de lijst van mogelijke bezuinigingen staan tal van impopulaire maatregelen die pijnlijk zullen zijn voor de Amsterdammers, maar die wel geld opleveren. Zo levert een verhoging van de onroerendzaakbelasting uiteindelijk 13,5 miljoen euro op en brengt een tariefsverhoging van de parkeervergunningen met 20 procent per jaar ruim 27 miljoen euro in het laatje. Ook het vragen van geld voor de gratis veerpont naar Amsterdam-Noord is een voorstel.

Schrappen in talloze subsidies behoort tot de mogelijkheden. Het verlagen van de bijdrage voor kunst en cultuur met een kwart bespaart ruim 23 miljoen euro. Om de nieuwe gemeenteraad voldoende keuzeruimte te bieden, hebben Asscher en Van Poelgeest voor 379 miljoen euro aan keuzes opgenomen, veel meer dan nodig is om te bezuinigen. Het stoppen van de Noord-Zuidlijn is niet als maatregel opgenomen, omdat dit naar verwachting geen geld oplevert. Het stopzetten van de bouw van de nieuwe metrolijn kost op dit moment 2 miljard euro.

Het nieuwe college in Amsterdam is in principe vrij van de voorstellen af te wijken. ,,Je bent vrij, maar het is een vrijheid waar je niet vrolijk van wordt”, aldus Asscher. ,,Met onze reeks van mogelijke maatregelen kun je stad op een gezonde en verstandige manier door de crisis heen helpen.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Belachelijk! Ik vraag me weleens af of dat de wethouder van Amsterdam van vooruitzien heeft gehoord. Deze maatregelen komen op mij over als zijnde maatregelen die het afgelopen jaar zijn bedacht om op korte termijn te bezuinigen. Heeft niemand binnen de gemeente dit de afgelopen jaren zien aankomen. De gemeente is een log apparaat en Amsterdam heeft ontzettend veel ambtenaren. Nooit bij ze opgekomen dat ze hierop kunnen bezuinigen?

  Nee, ga dan lekker de inwoners van de stad straffen met verhogingen….

  Ik vind dit erg kortzichtig en het wordt tijd dat er eens tien jaar vooruit wordt gekeken!

 2. Frank de Haan op

  Met het gedeeltelijk afschaffen van de stadsdeelkantoren kom je al een heel eind met bezuinigen op personeel…..

  Uiteindelijk moet het werk toch gedaan worden en worden er weer hele dure extrernen ingehuurd.

  De voordeur staat open op een kier echter de achterdeur wagenwijd….