‘Balkenende moet oproepen tot vrije dag’

11

Als Nederland zondag voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel pakt en dat dinsdag groots gevierd wordt in Amsterdam, willen heel veel mensen dat waarschijnlijk meemaken. Een nationale vrije dag dinsdag zou uitkomst bieden.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden de werkgevers moeten beslissen of er een ,,soort ijsvrij” komt. ,,Als het om een nationale feestdag gaat, is dat een besluit van het kabinet.” Zoals dat gebeurde in 1990, toen 5 mei een nationale feestdag werd.

De werkgevers staan niet te trappelen om iedereen massaal vrij te geven. ,,Mensen die dat willen, kunnen in overleg met hun werkgever een vrije dag opnemen”, stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat een wereldtitel de Nederlandse economie aan een half procent meer groei helpt, kan de werkgevers niet vermurwen. ,,Het land een dag platleggen is slecht voor de economie.”

Vakcentrale FNV vindt het een ,,hele sympathieke gedachte”. ,,We zouden ervoor moeten gaan staken, maar dat kan nu niet meer. Dan moet je een week van tevoren een ultimatum stellen”, aldus een woordvoerder. De overheid moet inzien hoe belangrijk het is. ,,De minister-president kan de werkgevers oproepen iedereen een vrije dag te geven.”

Een woordvoerder van Jan Peter Balkenende laat weten het een ,,heel leuk idee” te vinden. Maar de premier gaat een dergelijke oproep niet doen. ,,Wij gaan er niet over. Dit is iets dat altijd in goed overleg moet gebeuren tussen werkgevers en werknemers onderling.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

11 reacties

 1. Laten we alsjeblieft weer eens normaal gaan doen. Het is maar voetbal hoor. Ik ben blij dat al die oranje ellende voorbij is. Er zijn belangrijker zaken en Nederland heeft verloren. En daar pak je het leven weer op en dan ga je verder. En nu moeten werkgevers er onder lijden? Kom nou toch…..

 2. Als het FNV zichzelf een serieuze vakbond vind moet ze niet via een woordvoerder dit soort onzin uitkramen. Ik hoop dat ‘de overheid’ wel weet wat ‘belangrijk’ is.

 3. de FNV moet zich schamen! Als het zo belangrijk is om er bij te zijn gebruik je een van je verlof of atv-dagen.

 4. Pure waanzin dat de werkgever een vrije dag zou moeten geven. Nederland zit in een crisis!. Diegenen dit dit soort vrije dagen verzinnen hebben geen / onvoldoende werklust!

 5. Helemaal mee eens, neem een vakantiedag op, desnoods onbetaald verlof, zijn ze nu helemaal gek geworden?
  Ik vond die discussie over de wedstrijden bekijken op het werk [en op scholen ! ] ook al belachelijk. Veel bedrijven zitten in zwaar weer, waar is het verantwoordelijksgevoel?

 6. Leon Algra op

  Geniet van het sportevenement, maar koppel daar geen andere dingen aan vast.

 7. Renate van den Bronk op

  Nederland scoort internationaal meen ik ook regelmatig goed met hockey! Ook dan een ”nationale vrije dag” regelen? Waar stopt deze waanzin? Als je graag bij de inhuldiging wil zijn, neem dan inderdaad een vrije dag op! Ik heb in elk geval geen behoefte aan een nationale vrije dag omdat de voetballers ingehuldigd worden!

 8. Gerard Molenkamp op

  Het is treurig om vast te moeten stellen dat de FNV het zicht op haar maatschappelijk verantwoordelijkheid volledig kwijt is.

 9. En hoe zit het met de Olympische spelen als mijn favoriete sport aan de beurt is? Moet ik toch ook zelf vrij nemen.
  Regel zelf een vrije dag, en pech als je dat niet krijgt. Over 2 jaar weer een Europees Kampioenschap, 2 jaar later weer een Wereldkampioenschap en tussendoor elk jaar de beker, Europacup, Championsleague, Nationale competitie met ieder weer hun eigen huldigingen.

 10. Het FNV moet zich zeker schamen en zich eens ernstig gaan beraden over hun bestaansrecht wanneer je met dit soort idote dingen komt. Gewoon een vrije dag nemen, zoals iedereen moet doen om een evenement bij te wonen. Heb je geen vrije dagen meer? Pech gehad.