Baankans voor hoger opgeleiden buiten randstad neemt toe

0

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden steeg in het derde kwartaal van 2014 met 16% ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Deze stijging is al sinds het eerste kwartaal van vorig jaar ingezet en zet zich voort, ook buiten de Randstad. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse over het derde kwartaal van 2014 van Yacht.

Opvallend is dat er regionaal ook sprake is van stevige ontwikkeling in vacatures voor hoger opgeleiden. Er zijn dit derde kwartaal bovengemiddelde groeicijfers voor de meer decentrale regio’s zoals Groningen, Zeeland en Limburg. Desondanks blijft de arbeidsmarkt situatie van deze regio’s nog achter op de groot stedelijke en centrale regio’s.

Michel Verdoold, directeur HR bij Yacht: ‘We zien Zeeland nu profiteren van aantrekkende export en haar sterke industriële positie in vooral chemie. Noord- en Midden Limburg heeft profijt van de spin-off van de relatief gunstige werkgelegenheidsontwikkeling van onder andere Zuidoost Brabant en het is daarnaast een belangrijk distributie knooppunt.

Ook bestedingen van Duitse consumenten draagt bij aan de verbetering van de werkgelegenheid in deze grensregio. Groningen heeft veel banen in de collectieve sector en industrie. Deze beide krimpsectoren zijn sterk vergrijsd en als gevolg hiervan zal de vervangingsvraag en dus het aantal vacatures groeien. Het gevraagd opleidingsniveau in deze sectoren neemt hier steeds verder toe.’

Bron: Yacht

Lees ook: Asscher vreest werkloosheid door technologisering

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.