Aziatische horizon

0

Voor Fujitsu Nederland werken zo’ n zeshonderd medewerkers. Vincent Kranenburg heeft er binnen HR verschillende rollen vervuld. Tegenwoordig vertegenwoordigt hij HR in de directie. Het zevenkoppige HR-team heeft een stevige poot binnen het Nederlandse onderdeel van het Japanse IT-bedrijf. We moeten oppassen dat we niet te veel op de stoel van het management gaan zitten.

Uit de tien topicskoos Kranenburg: cultuur > bezuinigen > strategie

CULTUUR
‘ De Aziatische oorsprong van het bedrijf, daar merk je bij ons veel van. Waar we echt van profiteren is de nadruk op de lange termijn die ze daar gewend zijn. Dat vertaalt zich voor HR bijvoorbeeld in een lange termijn personeelsplanning. We weten goed waar we als bedrijf heen gaan en wat we van onze mensen verwachten. We kunnen daar structureel op aansturen. Onze mensen profiteren er ook van. Zo werken zij relatief lang voor onze organisatie en zit ons ziekteverzuim al drie jaar onder de 2 procent. Dat noem ik voor een bedrijf in deze industrie meer dan netjes.’

BEZUINIGEN
‘ Ondanks de omzetgroei hebben we toch gemerkt dat het uitdagend is om winstgevend te zijn. Om deze reden reorganiseerden we in april ook in Nederland. We hebben gedwongen afscheid moeten nemen van mensen. Dat is heel zuur. Wel ben ik blij dat we dat in lijn met de cultuur van het bedrijf, met respect en integriteit konden doen. De mensen die moesten vertrekken gaven aan te waarderen hoe we hebben gehandeld. Communicatie en aandacht is belangrijk. We zijn heel transparant geweest en hebben geïnvesteerd in begeleiding en outplacement. Ook hadden we aandacht voor de blijvers. Na de knip zijn we tijdens de kick-off voor het nieuwe boekjaar weer met het personeel om de tafel gaan zitten. Blijven informeren is zo belangrijk. Want ook het personeel waarmee je verder gaat heeft een nieuwe stip op de horizon nodig.

STRATEGIE
‘ Vorig jaar wonnen we de ‘ Verder in HR-award’ en we zijn gecertificeerd als Top Employer. Ik vind dat we als HR best wat minder bescheiden mogen zijn. Maar we worden wél gezien, zeker lokaal. We hebben de laatste jaren een stevige positie veroverd door de manier waarop we samenwerken met de business. Ik denk zelfs dat we moeten oppassen dat we niet teveel op de stoel van het management gaan zitten. Gevaar is dan dat je als HR je adviserende rol kwijtraakt. Je moet goed blijven laveren tussen het belang van het bedrijf en de individuele medewerker. Zo staat bij ons de ontwikkeling van het middenmanagement op de agenda. Hoe empower je hen om goed richting te geven aan het corporate of lokale beleid? Ook blijven we scherp meedenken over de vraag: waar verdient Fujitsu over vijf jaar haar geld mee? Wat vraagt dat van personeel en van HR? Ook het objectiveren van onze diensten blijft belangrijk. Veel passeert in de waan van de dag. Vastleggen wat je doet, communicatie en borging. Daarmee breng je voor het voetlicht wat je bijdraagt.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.