Automatisering benadeelt oudere werknemers. Wat kan HR doen?

0

Automatisering en robotisering zetten zich al jaren voort en dat gaat niet gepaard zonder risico’s. Zo blijkt uit onderzoek van Mercer en Oliver Wyman dat oudere werknemers hier het meest de dupe van kunnen zijn. Hoe kan HR dit tegengaan?

Oudere werknemers tussen de 50 en 65 jaar kunnen meer risico lopen om vervangen te worden door automatisering dan jongere werknemers. Het onderzoek van Mercer en Oliver Wyman bevestigt dat in het Twin Threats of Aging and Automation rapport. Ook in Nederland worden oudere werknemers op dit moment veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering ongeveer 50% is. Toch willen HR-professionals en het management medewerkers zo tevreden mogelijk houden en willen zij met oplossingen komen om deze mogelijke gebeurtenis tegen te gaan.

Samenwerking machine en mens

In deze gedigitaliseerde (werk)wereld ontkomen sommige bedrijven er niet aan om automatisering en robotisering toe te passen. Volgens Mercer CEO David Sanderse betekent dit niet dat (oudere) medewerkers hun baan verliezen: ‘Naast het investeren in digitale strategieën moeten werkgevers plannen maken om oudere werknemers daarin te betrekken. Automatisering werkt namelijk het best in combinatie met menselijke vaardigheden.’ Dat is positief voor huidige werkenden, maar waarom werkt automatisering het best met de skills van mensen?

Volgens Mercer Marketing Manager Joost de Bliek wordt juist het combineren van het menselijke aspect met automatiseringsprocessen als artificiële intelligentie (AI) belangrijk. ‘McDonalds heeft bijvoorbeeld palen waarmee we zelf onze bestelling kunnen opnemen, maar er zijn altijd medewerkers aanwezig die de klantervaring helpen verbeteren door hun aanwezigheid, klantvriendelijkheid en eventuele hulp. Klanten vinden de manier waarop de mensen met hen in contact staan nog steeds prettig. Door de samenwerking van machine en mens komen technologie en emotie samen voor een wenselijke uitkomst.’

Digitalisering voor HR

Volgens De Bliek zullen HR-professionals veel pro-actiever worden door de digitale transformatie. HR zal steeds meer ingezet moeten worden als een belangrijke strategische partner, met toegang tot data-analyses en andere gedigitaliseerde tools, zodat een toekomstgerichte workforce makkelijker wordt. HR zal tevens nauw(er) samen moeten gaan werken met leaderschip en de afdeling digital. Bij de overgang naar een digitale organisatie, is het van vitaal belang dat dit drieluik van HR, leadership en digital samen beslist waar ze naartoe willen of verdere digitalisering daarbij werkelijk nodig is, en zo ja, welke capaciteiten er nodig zijn om dit te realiseren,’ aldus De Bliek.

‘Door gebruik van data-analyses en HR-tools kan achterhaald worden waar de gaten vallen in de workforce en kan er vervolgens een strategie bedacht worden om deze gaten zo goed mogelijk en op een toekomstbestendige manier op te vullen. Denk hierbij aan het creëren van de juiste Employee Value Proposition (EVP), waarbij vanuit integrale visie ingegaan wordt op de gezondheid, carrièreplanning en pensioenplanning van individuele werknemers. Hiermee voorkomt u dat alleen gekeken wordt naar wat er op dit moment nodig is en dat u over vijf jaar nog steeds op hetzelfde punt staat als nu.’

Hoe vult HR de gaten?

Iedere werknemer heeft zijn eigen kwaliteit. Het is volgens De Bliek zeker niet nodig om van iedereen een digital-expert te maken. ‘Voor de plekken waar wel echt specialisten nodig zijn kan HR afstappen van ‘ik neem iemand aan en die werkt voor mij’ en kijken naar ‘ik heb een x aantal mensen die ik deel met andere bedrijven, of zelfs een concurrent (freelancers en co-opetition bijvoorbeeld)’.’ Hiernaast is er ook het trainingsaspect. Om medewerkers mee te nemen in het ontwikkelingsproces, is het belangrijk om alle generaties continu up-to-date te houden en hen samen te laten werken met machines. ‘Het is een deel eigen verantwoordelijkheid, maar ook zeker de verantwoordelijk van het bedrijf,’ aldus De Bliek.

Meer oplossingen vanuit HR

Om medewerkers in te blijven zetten naast automatisering, moet HR zich hard maken voor omscholing van medewerkers. De grootste uitdaging is mensen aan boord houden. Daarom is het volgens De Bliek van belang een goed programma op te zetten, waaruit blijkt waar het bedrijf naartoe wil en wat de visie is op het gebied van digitalisering. Daarbij is het handig om een stappenplan uit te zetten. ‘Geef ouderen vooral aandacht, aangezien zij meer risico lopen. Als u geen handvatten geeft voor ontwikkeling, geeft een ander bedrijf het wel. Vandaar dat scholing een belangrijk gedeelte is van de workforce-strategie,’ aldus De Bliek.

Er spelen dus twee factoren binnen de automatiserende werkwereld: (oudere) werknemers omscholen en HR inzetten als strategisch partner met toegang tot de juiste tools om de gaten te ontdekken, een strategie te bedenken en de juiste acties te nemen. Zowel HR en management als medewerkers moeten de workforce op de beste manier toekomst bestendig maken.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.