Asscher wil meer 50-plussers aan het werk

9

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil samen met werkgevers en werknemers concrete maatregelen afspreken waardoor meer langdurig werkloze ouderen aan de slag kunnen.

Hoewel de werkloosheid afneemt, vindt Asscher dat vijftigplussers hierbij achterblijven. Er is dus meer nodig, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij denkt daarbij onder meer aan netwerkbijeenkomsten, sollicitatietrainingen en scholingsbonnen.

Asscher vindt het verder cruciaal dat er anders gedacht gaat worden over ouderen op de arbeidsmarkt. Hij wil dat het normaal wordt om oudere werknemers aan te nemen. Veel werkgevers nemen nu liever jongere arbeidskrachten aan, omdat die goedkoper en minder vaak ziek zouden zijn.

De minister overlegt de komende tijd met werknemers en werkgevers over concrete maatregelen om werkloosheid onder ouderen te voorkomen en werkzoekenden van 50 vijftig jaar en ouder sneller aan het werk te krijgen.

De Tweede Kamer heeft Asscher gevraagd een boegbeeld aan te stellen om negatieve opvattingen over oudere werknemers te bestrijden. De minister is daar mee bezig en laat het de Kamer weten als hij de juiste kandidaat heeft gevonden die het gezicht wordt van ,,het nieuwe denken” over ouderen op de arbeidsmarkt.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Dick Klinkhamer op

  De TK heeft Asscher gevraagd "een boegbeeld aan te stellen om negatieve opvattingen over oudere werknemers te bestrijden." Zo'n boegbeeld ontkomt er niet aan met onderzoek te komen en ook een uitspraak te doen over bv de omgang met en de uitwerking van de WWZ, die, u raadt het al, bedacht is door de partijen waarmee hij nu afspraken wil maken. Het boegbeeld dat daarin weet te overtuigen kan direct door voor het premierschap!…..
  De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt doen m.i. sterk vermoeden dat het louter te doen is om de personele kostenaspecten. Oplossingen werken wel/beter als ze daarin tegemoet komen. Te denken valt o.a. aan:
  – vrijstelling van secundaire arbeidsvoorwaarden CAO (bv seniorenverlof) bij aannemen van bepaalde groep gedurende een X periode
  – gestaffelde loondoorbetaling bij ziekte afhankelijk van duur dienstverband (want dat is in andere regelingen meestal ook een uitgangspunt)
  – verbod overwerk boven X aantal uren per week (45?)
  – verplichte opname verlofrechten in het jaar van opbouw
  – fiscale bejegening (staffeling) winstbelasting op grond van hoeveelheid werkgelegenheid
  – sanctiemogelijkheden voor o.a. Commissie Rechten van de Mens
  – invoering werkgelegenheid keurmerk
  – invoering tuchtrechtspraak P&O
  – verplichte procedure eis verklaring P&O in rechtszaken
  – differentiatie voor een niet vrij besteedbare transitievergoeding

 2. Mag ik er nog wat aan toevoegen?
  -Maak het aantrekkelijker voor 50+-ers werk met (significant) lager loon te aanvaarden zonder de angst hun opbouw WW (toch al aardig afgenomen) te verspelen en zo steeds verder richting financieel afvoerputje te gaan.
  -Vul bij acceptatie van baan met lager loon bijvoorbeeld gedurende lange tijd het tekort (deels) aan. Is nog altijd vele malen goedkoper dan de volledige WW te moeten ophoesten.

 3. Bert-Jan van der Mieden op

  Het gaat niet alleen om de perceptie t.a.v. oudere werknemers, maar er is ook nog veel te winnen bij de oudere werknemer zelf. De praktijk wijst uit dat de goedwillenden en hen die snappen hoe men tot een win-win-situatie kan komen gehinderd kunnen worden door de wet- en regelgeving. Als men het OrganisatieRegiePlan afstemt met de individuele RegiePlannen dan kan men komen tot de juiste persoon op de juiste plaats. Ik bied minister Asscher graag een Regiekoffer aan. Aan de slag immers en tot concrete resultaten komen.

 4. Anita Peeters-Haverkate op

  Er zijn werkgevers die 50+ers aannemen. Ik heb het geluk gehad om tijdelijk werk te hebben van jananuari 2015 tot en met mei 2015. Het grootste probleem waar ik tegen aan loop is dat bij online solliciteren er stevast een geboortedatum gevraagd wordt. Zonder het in te vullen versturen kan niet en dat is jammer. Als er nergens een geboortedatum gevraagd wordt dan kan door ook niet op geselecteerd worden. Idee om een wettelijk maatregel in te stellen dat men de geboortedatum in een selectieprocedure niet meer mag vragen? Verder sta ook ik achter de heer Cohen.

 5. Jan Swinkels op

  Mijn ervaring is dat sollicitanten 50+ vooral in de voorselectie het automatisch afleggen tegen jongere kandidaten. De kunst is om 50 plussers aan tafel te krijgen bij de werkgever. Dan blijkt dat voor geschikte kandidaten leeftijd ineens een veel kleinere rol speelt. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en UWV weer echt gaan bemiddelen op basis van een goed netwerk aan werkgevers en sollicitanten persoonlijk introduceren bij deze werkgevers.

 6. Chrystal Korving op

  netwerkbijeenkomsten, sollicitatietrainingen en scholingsbonnen……en ook banenplannen werken niet.
  Wat wel zou werken is persoonlijke begeleiding en een verlaging van de belasting op arbeid. De werkgever betaald echt te veel. Er zijn genoeg 50+ die echt niet zitten te wachten op een sollicitatietraining. Weet je trouwens dat het UWV ? 1.000 geeft voor een training terwijl de meeste goede inhoudelijke trainingen ? 3.000,= kosten? Wat betekent dit vervolgens?

 7. Theo van Barlingen op

  Ik vind het een goed initiatief van Asscher. Vooral meer georganiseerde netwerkbijeenkomsten lijken mij juist een goed idee. Het UWV zou m.i. hier een actieve rol in kunnen spelen, krijgen ze zelf ook wat meer contact met de werkzoekenden.

 8. Elizabeth Hoogendoorn-de Ruiter op

  50 +, wat heb jij allemaal meegemaakt en ervaren?
  50 plussers zijn een ware inspiratiebron voor het bedrijfsleven.
  De jongeren hebben deze 50 + plussers hard nodig om zelf te "ankeren" in deze maatschappij.