Asscher wil geen ambassadeur werkloze ouderen

1

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ziet weinig in een ambassadeur voor de ouderenwerkloosheid.

Die zou er volgens 50PLUS moeten komen, in navolging van de ambassadeur voor de jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, die het kabinet vorig jaar heeft aangesteld.

Asscher zei dinsdagavond in de Tweede Kamer te verwachten dat een ambassadeur ouderenwerkloosheid weinig toegevoegde waarde zal hebben. De situatie van oudere werklozen is volgens hem niet vergelijkbaar met die van jongeren. Bij de laatste groep speelt scholing een veel grotere rol. Bovendien is de jeugdwerkloosheid veel hoger.

De minister toonde zich bezorgd over het geringe gebruik dat er gemaakt wordt van scholingssubsidies voor 55-plussers die een baan zoeken. Daarvoor is 28 miljoen uitgetrokken, maar slechts enkele tientallen ouderen hebben daar tot dusver gebruik van gemaakt. Asscher gaat nog eens met de betrokkenen praten.
Bron: ANP
Lees ook: Oudere werknemers hoog op de agenda

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

 1. Marjolein Hins op

  Jeugdwerkeloosheid is altijd 2x zo hoog als de overige leeftijdgroepen. Zie Ronald Dekker’s onderzoek, Universiteit Tilburg.
  Hij was vorige week spreker bij http://www.ngsz.nl.
  Daar stelden we vast dat er geen verschil is tussen jongeren en ouderen. Dat ’t al jaren in deze verhoudingen ontwikkelt.

  De minister heeft gelijk dat hij zich zorgen maakt over het feit dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Dat zit ‘m o.a. in het niet hebben van een ambassadeur en is ook schat ik in op basis van ervaring met projecten tot nu toe te wijten aan het feit dat het project door UWV wordt gedragen en niet direct door SZW PR/Marketing steun krijgt, zoals jeugdwerkloosheid en techniekpact.
  Mijn ervaring is dat wij top-down georiënteerd zijn en volgen wat er vanuit het ministerie wordt gecommuniceerd. Dan beweegt de hele arbeidsmarkt mee. Komt ’t uit andere hoeken, dan krijg je bijna geen aandacht voor je project. En gaan de betrokken partijen niet in actie. Gewoon omdat ze het niet zien / horen / weten.

  Dus kwestie van communicatie en betrokkenheid veranderen. En de grootste verandering ‘moet’ dus bij onszelf gebeuren, we mogen onze oogkleppen afhalen en niet meer alleen op SZW richten, ook op alles daaromheen. En dit geldt niet alleen voor het domein werk en inkomen :-))