Asscher praat met supermarkt over champignons

0

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal binnen enkele weken een gesprek hebben met supermarkten over misstanden in de champignonsector.

Dat schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van het CDA.

Aanleiding is een uitzending van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde, die eind vorige maand toonde hoe vooral Oost-Europese werknemers worden uitgebuit in de Nederlandse champignonteelt. Asscher reageerde toen verontwaardigd en sprak van ,,middeleeuwse toestanden” die beëindigd moeten worden.

Volgens een woordvoerster van het ministerie zijn onder meer supermarkten Albert Heijn en Jumbo voor het gesprek uitgenodigd. Ook brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is gevraagd aan te schuiven bij het overleg.

Asscher riep consumenten eind december op alleen ,,eerlijk geproduceerde” champignons te kopen bij winkels die het keurmerk ‘Fair produce’ hanteren. Hij noemde het toen ,,onbegrijpelijk” dat Albert Heijn hieraan niet wil meewerken. Volgens AH neemt het bedrijf wel degelijk alleen champignons af bij telers met een keurmerk.

De bewindsman wil met de supermarkten bekijken op welke wijze een eind kan worden gemaakt aan de misstanden in de champignonsector. Hij denkt tot afspraken te kunnen komen.

Het is daarbij volgens hem wel ,,noodzakelijk” dat de champignonsector zelf ,,de nodige stappen zet om deze problematiek aan te pakken”. De sector wordt sinds 2007 door de Inspectie SZW actief in de gaten gehouden. De komende tijd zal daarbij meer ingezet worden op de mogelijkheid van strafrechtelijk onderzoek, aldus Asscher.

Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV/nieuwe vakbeweging riep Asscher maandag op ervoor te zorgen dat de arbeidsinspectie over voldoende mensen beschikt om de misstanden in de champignonteelt aan te pakken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.