Asscher: ook investeren in banen

0

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil niet alleen praten over nieuwe bezuinigingen volgend jaar, maar ook over investeren in werkgelegenheid. De minister zei dat in reactie op de CBS-cijfers over de oplopende werkloosheid.

Asscher constateert dat de stijging in mei, net als in april, relatief beperkt is gebleven. ‘ Hoewel dit positief stemt is er nog geen reden tot juichen. Ik wil daarom niet alleen praten over extra bezuinigingen, maar ook over hoe we de werkloosheid kunnen aanpakken.’ Woensdag maakte het kabinet bekend dat het definitief 6 miljard euro gaat bezuinigen in 2014.

Werkloosheid loopt verder op

De werkloosheid in Nederland is in mei opgelopen tot 8,3 procent van de beroepsbevolking, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april bedroeg de werkloosheid nog 8,2 procent. Vorige maand kwamen er volgens het CBS 9000 werklozen bij. Daarmee kwam het totaal aantal werklozen op 659.000. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De werkloosheid nam vorige maand minder sterk toe dan aan het einde van 2012 en het begin van dit jaar. In de afgelopen 3 maanden steeg de werkloosheid met gemiddeld 15.000 personen per maand. In die periode bleef de jeugdwerkloosheid nagenoeg stabiel. Onder 25- tot 45-jarigen klom de werkloosheid gemiddeld met 7000 personen per maand, onder 45- tot 65-jarigen kwamen er maandelijks 8000 werklozen bij. Het aantal werkloosheidsuitkeringen daalde in mei met 2000 tot 378.000.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.