Asscher: kabinet komt met investeringspakket

0

Het kabinet komt met Prinsjesdag met een investeringspakket in de strijd tegen de oplopende werkloosheid. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat woensdag in reactie op werkloosheidscijfers van het CBS en het CPB.

Asscher is in afwachting van de eerste banenplannen vanuit verschillende economische sectoren, waarvoor hij een potje heeft van 600 miljoen euro om de plannen mede te financieren. Asscher zei te hopen op een snel plan vanuit de bouwsector.

Het kabinet wil volgens hem mensen zo veel mogelijk aan het werk houden, anders overbrengen naar een andere baan en daarnaast de hoge jeugdwerkloosheid aanpakken door nieuwe banen te creëren voor jongeren.

,,De harde klap van de recessie houdt aan. Gelukkig laat het CPB ook zien dat er dit en volgend jaar herstel aankomt. Maar het is een hard gelag voor mensen die hun baan kwijtraken. Werk moet de belangrijkste prioriteit zijn voor Nederland en voor het kabinet. Dat moeten we terugzien in de begroting, met een investeringspakket”, aldus Asscher.

Hij hoopt erop dat Nederland kan aansluiten bij het voorspoedige economisch herstel in Duitsland. ,,We weten dat Nederland daarvan uiteindelijk meeprofiteert via de export, maar we weten ook dat het nog wel even duurt.”

Asscher erkent dat de bezuinigingen met een hoogte van 6 miljard euro – waarover het kabinet nog knopen door moet hakken – een ,,dempend effect” kunnen hebben op de economische groei volgend jaar. Toch denkt hij dat de Nederlandse economie volgend jaar kan groeien, als het kabinet bij het op orde brengen van het begrotingstekort de juiste balans weet te vinden. ,,Dat betekent zo min mogelijk lastenverzwaringen en waar dat onvermijdelijk is, doen we dat op een manier die de economie heel laat, die werkgelegenheid behoudt en economische groei mogelijk maakt.”

Asscher noemde de aantrekkende vraag naar uitzendkrachten en de groeiende orderportefeuilles bij Nederlandse bedrijven lichtpunten in de ramingen van woensdag.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.