Asscher: Gelijk loon voor gelijk werk

0

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt vrijdag een voorstel naar Eurocommissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken). Hij pleit hierin voor een gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek in de Europese Unie.

Asscher zou al van zes landen bijval hebben gekregen voor zijn ideeën. Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk zouden met Asscher de zogenoemde detacheringsrichtlijn willen wijzigen. Die richtlijn moet het gemakkelijker maken voor EU-burgers om in andere EU-landen te werken. Een bijgevolg hiervan is dat werknemers uit een ander EU-land onder het mom van “het verlenen van een dienst” langere tijd tegen een lager loon aangesteld kunnen worden dan inwoners van het betreffende land.

Wet Aanpak Schijnconstructies

Hier strijdt de minister al langer tegen. Tot voor kort stond hij volgens zijn ministerie alleen in deze missie. ‘Het kabinet is voorstander van het vrije verkeer van werknemers. Dat moet dan wel hand in hand gaan met een betere bescherming van werknemers.’ Asscher neemt ook nog andere maatregelen om te voorkomen dat er een “race naar de bodem op arbeidsvoorwaarden in Europa” ontstaat, vertelt een zegsvrouw. In Nederland wil de minister onderbetaling aan (vooral) buitenlandse arbeiders tegengaan door zijn Wet Aanpak Schijnconstructies.

Bron: ANP

Lees ook: Asscher: ‘Pak oneerlijke concurrentie EU aan’ en Wet Aanpak Schijnconstructies per 1 juli van kracht

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.