Asscher: Er is geen simpele oplossing

0

De stijging van de werkloosheid tot 7,5 procent is ‘fors’, beaamde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher donderdag. ,,En de vooruitzichten voor de korte termijn zijn niet rooskleurig. Het is een bittere pil voor de mensen die hun baan verliezen of het onderwijs uitstromen en geen baan kunnen vinden.”

Hij wil de kansen op werk ,,voor zowel jongeren als ouderen”, zien te vergroten. ,,Er is echter geen simpele oplossing om dit probleem in kort tijdbestek op te lossen. We moeten daarom door met het investeren in onderwijs, met innovatie en met het beteugelen van de crisis in Europa, om zo kansen voor mensen op de arbeidsmarkt te vergroten en de Nederlandse economie te versterken. Ik wil samen met sociale partners plannen maken voor de sectoren. ”

Met die partners wil Asscher ,,jongeren en ouderen beter helpen om van de ene sector, zoals de bouw waar werkloosheid toeslaat, naar een sector te komen waar zich kansen voordoen.” Dat kan zijn door het aanbieden van voldoende stageplaatsen, leerwerkplekken en het aanbieden van van-werk-naar-werk trajecten, zo is de gedachte. Asscher wijst erop dat het kabinet bereid is dit soort plannen onder voorwaarden mee te financieren. Het heeft al samen met sociale partners 100 miljoen extra uitgetrokken voor het bestrijden van werkloosheid van jongeren en ouderen.

Met het recent afgesloten woonakkoord hoopt het kabinet ook al een impuls te geven aan de bouwwereld en de huizenmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.