Asscher: CNV had gelijk

2

Minister Asscher wil de regels rond de WW-uitkeringen aanpassen. De wet die op 1 juli is ingegaan bevat een dagloon-berekening voor de hoogte van de uitkering. Achteraf blijkt dat deze berekening ervoor zorgt dat sommige mensen een lagere uitkering ontvangen.

Asscher geeft toe dat met de nieuwe berekening de hoogte van de uitkering lager kan uitvallen. ‘Met name de mensen die kort of voor het eerst hebben gewerkt en daarna in de WW komen, krijgen een lagere uitkering’

Eerder zei Asscher nog dat er geen ruimte was om de berekening aan te passen, maar daar komt hij toch op terug. Volgens hem blijken de effecten achteraf groter dan verwacht. ‘In die zin had de vakbond gelijk en ik niet.’

Het was volgens Asscher overigens nooit de bedoeling geweest om mensen achteruit te laten gaan. Wanneer je vanuit de WW aan het werk gaat, moet je erop vooruit gaan, zonder dat de hoogte van de uitkering wordt aangepast, vindt Asscher. ‘We gaan met de werknemers en werkgevers in gesprek om te kijken hoe we een alternatief kunnen verzinnen’, aldus de minister.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Jan Willem de Rouw op

    Is er al iemand op de hoogte van de aanpassingen? Met name vanuit "ziekte' , na 2 jaar Poortwachter, de WW ingaan levert 70% WW van 70% doorbetaald salaris-tijdens-ziekte op. WW wordt dan 49% ipv 70%.

  2. Glenn Azimullah op

    Er zal binnenkort wel een correctie op het Dagloonbesluit WW 2015_stb-2015-152 volgen. Ik adviseer degenen die na 01-07-2015 een lagere uitkering krijgen om bezwaar tegen de hoogte van het dagloon te maken. Ook al zou het Dagloonbesluit niet worden gewijzigd, dan nog zijn er m.i. mogelijkheden om het oneigenlijk gebruik van de delegatiebepaling in de Wwz aan te vechten.