Aspergeteelster verdacht van uitbuiting buitenlandse werknemers

1

De politie is donderdag het bedrijf van een aspergeteelster in Someren binnengevallen op zoek naar bewijs voor uitbuiting van buitenlandse werknemers en mensenhandel.

Ook in Venray, Moergestel en Gilze vonden invallen plaats.

Bij de doorzoekingen is administratie en ongeveer 35.000 euro contant geld in beslag genomen. Vijftig agenten werkten mee aan de doorzoekingen. De 46-jarige eigenaresse is als verdachte aangemerkt maar ze is niet aangehouden, maakte de politie bekend.

Justitie begon afgelopen voorjaar een onderzoek naar aanleiding van diverse signalen over wantoestanden. Burgemeester Alfred Veltman vergeleek de toestand destijds met slavernij. Vijftien rechercheurs voeren het onderzoek uit.

De beschuldigingen gaan over het aspergeseizoen 2009. Voor het onderzoek zijn in Roemenië, Polen en Portugal voormalig werknemers verhoord.

Toen het bedrijf in mei in opspraak raakte, werkten er ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen. Zij mochten het terrein niet verlaten, verdienden veel minder dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen.

Sinds 2005 kreeg de aspergekwekerij al vijf keer hoge boetes opgelegd door de Arbeidsinspectie wegens illegale arbeid en onderbetaling.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie