Aspergeteelster op vrije voeten

0

De 47-jarige aspergeteelster José J. uit Someren, die wordt verdacht van uitbuiting van seizoenswerkers, komt donderdagochtend op vrije voeten.

De Bossche rechtbank besloot woensdagmiddag op verzoek van haar advocaat Maurice Stassen om haar voorlopige hechtenis te schorsen. De vrouw zat een half jaar in voorarrest.

De rechtbank meent dat er geen direct gevaar is voor herhaling, nu het aspergeseizoen is afgelopen. Volgens Stassen is de oogst van het bedrijf van zijn cliënte voor 90 procent verloren gegaan. Een klein gedeelte is binnengehaald door familieleden.

De rechtbank heeft wel een voorwaarde gesteld aan de schorsing. J. mag geen contact opnemen met de Portugese en Roemeense seizoensarbeiders die nog gehoord moeten worden over de vermeende misstanden op het bedrijf in het aspergeseizoen van 2009.

Op het bedrijf van J. werd in mei vorig jaar een inval gedaan. Tientallen buitenlandse arbeiders, deels zonder werkvergunning, zouden onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehuisvest en zwaar zijn onderbetaald. Burgemeester Alfred Veltman van Someren sprak van ,,moderne slavernij”.

Enkele maanden geleden, voor de start van het aspergeseizoen 2010, zou J. nog vanuit het Huis van Bewaring hebben geprobeerd de wetgeving voor buitenlandse arbeidskrachten te omzeilen. Ze zou opdracht hebben gegeven seizoenswerkers een papier te laten ondertekenen waarin stond dat ze vrijwillig kwamen werken, dit om de verplichte tewerkstellingsvergunning te omzeilen.

De strafzaak tegen J. is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.