Arbeidsonrust in Europa

0

Griekenland en Duitsland waren woensdag in de ban van demonstraties en stakingen. In Griekenland betoogden naar schatting 60.000 mensen tegen het bezuinigingsbeleid en in Duitsland waren er stakingen op vliegvelden, in ziekenhuizen, scholen, rechtbanken, bij de belastingdienst en op universiteiten.

In Griekenland trokken tienduizenden demonstranten naar het parlement om hun afkeer te uiten van het bezuinigingsbeleid van de regering. In Griekenland liggen grote delen van het openbare leven stil door stakingen. Ambtenaren, leraren en medewerkers van de spoorwegen legden het werk neer uit protest tegen het bezuinigingsbeleid en de sterk toegenomen werkloosheid. In ziekenhuizen draait het medisch personeel een zondagsdienst. De economie van het Zuid-Europese land krimpt al 6 jaar. Meer dan 60 procent van de beroepsbevolking onder 24 jaar is werkloos.
 

Duitsland

In Duitsland ligt door een staking van het veiligheidspersoneel de luchthaven van Hamburg grotendeels stil. De stakers eisen een loonsverhoging van 30 procent. Verder gingen in Duitsland verpleegkundigen, keukenpersoneel en schoonmakers in zes academische ziekenhuizen in staking. In het ziekenhuis van Keulen kon de helft van de geplande operaties daardoor niet doorgaan. Ook waren er werkonderbrekingen in scholen, universiteiten en bij diverse overheidsinstanties. De vakbonden in Duitsland eisen voor ongeveer 800.000 werknemers bij deze instellingen 6,5 procent meer loon.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.