Arbeidsmigranten zorgen voor drankoverlast

1

De drankoverlast in Den Haag is het afgelopen jaar flink gestegen. Het aantal incidenten waarbij alcoholgebruik een rol speelde, steeg in 2009 met 22 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West.

Uit een evaluatie van de gemeente blijkt dat in veel gevallen mensen uit Midden- en Oost-Europa verantwoordelijk waren voor de overlast als gevolg van drankmisbruik.

Deze trend zette al eerder in, volgens de gemeente. Daarom is het afgelopen jaar al getracht de overlast terug te dringen, onder meer door extra surveillances in risicogebieden en het uitdelen van informatiefolders aan Polen, Bulgaren en Roemenen. Ook heeft de gemeente een aantal gebieden in de stad aangewezen waar het nuttigen van alcohol in het openbaar is verboden.

De cijfers lijken de problemen te bevestigen waarover wethouder Marnix Norder (PvdA, Integratie) maandag de noodklok luidde. Norder stelde dat het aantal arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen in Den Haag het afgelopen jaar met 20 procent is toegenomen.

De illegale bewoning en de slechte arbeidsomstandigheden van deze migranten vormen een groeiend probleem in Den Haag. Ook worstelen veel arbeiders uit Midden- en Oost-Europa volgens Norder met een drankprobleem en hebben velen geen vaste woon- of verblijfplaats.

Volgens de wethouder maakt het nieuwe beleid op dit gebied van het kabinet-Rutte het voor de stad alleen maar moeilijker om de problemen die dit oplevert, aan te pakken. De gemeente Den Haag wil deze migranten graag een integratiecursus laten volgen. Maar voor arbeiders uit de Europese Unie is dit nu niet verplicht. Bovendien wil het kabinet-Rutte migranten laten betalen voor de cursus, wat het aantal deelnemers volgens Norder niet ten goede zal komen. De Haagse wethouder verwijt het kabinet om die reden een kortzichtige blik.

Lees ook:
> Celstraf geëist voor uitbuiting Polen in champignonkwekerij
> Immigratie blijft hoog ondanks crisis
> Minder werkvergunningen Roemenen en Bulgaren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Er is steeds minder werk voor deze lui. Advies is dus gewoon weer retour naar huis. Zoals dat in vele Euoprese landen en de VS een normale gang van zaken is. En niks integreren. Wie zich misdraagt, oppakken en het land uitzetten. Het moet maar eens over zijn met de aantrekkingskracht van Nederland als ” the land of milk & honey” waar de nooddruftigen uit heel Europa en daarbuiten terecht kunnen voor gratis medische behandelingen, uitkeringen enz.