‘Arbeidsmarkt haven groot zorgpunt’

1

De arbeidsmarkt in het Rotterdamse haven- en industriecomplex is een van de grootste zorgpunten in de komende jaren.

Dat zei voorzitter Wim van Sluis van de havenondernemersorganisatie Deltalinqs tijdens het traditionele havendiner maandagavond.

,,Veel nieuwbouwprojecten op de Maasvlakte worden uitgevoerd door buitenlandse werknemers. Het werk is er, maar klaarblijkelijk verliezen de Nederlandse aannemers het op arbeidsvoorwaarden”, aldus Van Sluis. Volgens de Deltalinqs-voorzitter is daarom een ,,verfrissend arbeidsmarktbeleid” nodig.

De haven heeft bovendien moeite om krachten aan te trekken. ,,Nu de economie weer iets aantrekt, hebben studenten de banen voor het kiezen. Vroeger waren studenten blij met een baan, maar als bedrijfsleven moeten we nu blij zijn dat die studenten bij ons willen komen.” Deltalinqs organiseert daarom binnenkort een talentendiner, samen met de Erasmus Universiteit en de Rotterdamse hogescholen.

Daarnaast pleitte Van Sluis voor meer samenwerking tussen de havens van Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam. ,,Alleen door samenwerking zijn wij in staat onze belangen in Europa te verdedigen en te zorgen voor de juiste verbindingen met ons achterland.”

Lees ook:
> ‘Laag loon Filippino Maasvlakte 2 mag niet’
> Huisvesting tijdelijke arbeiders Maasvlakte
> Rotterdam succesvol in aanpak werkloosheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Rob van der Meer op

  De lonen in de bouw waren voor de crisis veel te hoog waardoor de bouw een dubbele tik heeft gehad.
  Ook zijn o.a. de grondprijzen extreem hoog, gemeenten en overheden roven de boel ook in deze leeg waardoor normaal ondernemen niet meer kan.

  Niet gek toch dat er buitenlandse arbeidskrachten worden ingezet, die zijn goedkoper en flexibel, wat bij de Nederlander an sich ontbreekt.

  Helaas wordt daar nooit over gesproken, kennelijk is men daar te bang of te laf voor.

  Havenarbeiders zijn voldoende maar worden met allerlei spelletjes gekontroleerd door slechts een paar bedrijven, bonden en opdrachtgevers.

  Is dit nieuws ? Nee toch, dit speelt al jaren en wordt door betrokkenen ontkent maar is zelfs voor een blinde te zien.

  Smerig spel wat al jaren aan de gang is maar schijnheilig wordt ontkent !!!

  Iedereen heeft recht op werk waar ook dat is Europees Wettelijk vastgelegt, behalve in de Rotterdamse haven onder allerlei valse voorwendsels.