Arbeidskosten eurozone stijgen minder snel

0

De arbeidskosten in de landen van de eurozone zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar minder hard gestegen dan in de voorgaande maanden.

De arbeidskosten per uur lagen 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar werd arbeid gemiddeld nog ongeveer 3,5 procent duurder.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In Nederland stegen de totale arbeidskosten in de laatste drie maanden van 2009 met 2,1 procent. De lonen namen daarbij met 2,3 procent toe.

In de hele Europese Unie stegen de arbeidskosten met 2,4 procent. De grootste loonstijging vond plaats in Bulgarije, waar arbeiders per uur gemiddeld 13 procent meer betaald kregen dan een jaar eerder. In Litouwen daalden de loonkosten het sterkst. Daar moesten arbeiders gemiddeld genoegen nemen met een salaris dat ruim 11 procent lager was dan in de laatste maanden van 2008.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.