‘Arbeidsdiscriminatie is groot probleem’

0

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar veel meer vragen gekregen over discriminatie. Het aantal vragen steeg met 75 procent ten opzichte van 2012.

Meer dan de helft van de zaken die bij deze voormalige Commissie voor Gelijke Behandeling binnenkomen, gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. ,,Deze vorm van discriminatie is een groot probleem in Nederland”, aldus het college in het dinsdag verschenen jaarverslag over 2013.

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg ook veel vragen over zwangerschapsdiscriminatie. Vorige maand deed de instantie een dringend beroep op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om iets te doen aan discriminatie van zwangere werkneemsters. Asscher zegde toe dit voorjaar met maatregelen te komen om deze discriminatie aan te pakken.

Het college ontving vorig jaar 2581 vragen over discriminatie, waarvan 56 procent ging over de arbeidsmarkt. Over 498 zaken werd een oordeel van het college gevraagd. In 183 gevallen kwam het tot een uitspraak. De drie belangrijkste gronden waarop mensen worden uitgesloten, zijn geslacht, handicap of chronische ziekte en leeftijd. Ook afkomst speelt vaak een rol.

SER-advies
Vorig week lekte een conceptadvies uit van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan minister Lodewijk Asscher van  Sociale Zaken. Hierin staat dat werkgevers discriminatie op de werkvloer beter bespreekbaar moeten maken. Klagen over discriminatie op het werk en bij sollicitaties moet makkelijker worden. Vorige maand constateerde de SER al dat allochtonen veel vaker werkloos zijn dan autochtone Nederlanders. Dat zou deels komen door discriminatie. De Tweede Kamer drong toen aan op maatregelen.

Bron:ANP

Lees ook: Discriminatie vooral op basis van leeftijd en Vragen om jonge trainees is discriminatie

Lees meer over:

Over Auteur