Arbeidsdeelname ouderen sterk toegenomen

0

Het aandeel 60-plussers dat werkt is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Het aandeel ouderen zonder baan met een wens om te gaan werken is ruim anderhalf keer zo hoog als tien jaar geleden. Dat meldt het CBS.

Vorig jaar waren 1,1 miljoen 55- tot 65-jarigen aan het werk. Dat is ruim de helft van die leeftijdsgroep. De grootste groei van de arbeidsdeelname deed zich voor vanaf 2006. Toen werden regelingen om eerder te stoppen met werken versoberd. In 2012 was de arbeidsdeelname van 60 tot 65-jarigen ruim 38 procent.

 

Vrouwen

Onder de 55- tot 60-jarigen nam de arbeidsdeelname van vrouwen vooral sterk toe. Die van mannen bleef na 2009 gelijk. De toename van de arbeidsdeelname onder 60- tot 65-jarigen vond zowel bij de mannen als vrouwen plaats.

 

Werkloze ouderen

Vorig jaar waren 143 duizend ouderen van 55 tot 65-jaar werkloos (geen baan van twaalf uur of meer per week, maar wel de wens om te werken). Dat waren 21 duizend meer werklozen dan een jaar eerder in die leeftijdsgroep. Dit ‘ onbenut arbeidsaanbod’ onder ouderen komt neer op 6,6 procent van de 55- tot 65-jarigen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2002.

Bron: CBS

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.