AOW-korting lage inkomens ‘navenant’ lager

0

Een oudere zonder aanvullend pensioen die in 2020 met de hogere AOW-leeftijd toch nog met 65 jaar wil stoppen, kan de korting op de oudedagsvoorziening verlagen naar ,,slechts” circa 1,5 procent.

Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag over zijn extra toezeggingen aan de vakbeweging over het pensioenakkoord een dag eerder.

Kamp concludeert dat door zijn toezeggingen de geplande korting van 6,5 procent per jaar op de AOW-uitkering voor lagere inkomens ,,navenant lager” kan uitvallen. Hiervoor past hij de plannen aan voor de werkbonus, waarbij het oorspronkelijk de bedoeling was mensen van 62 jaar en ouder te belonen als ze doorwerken.

In de nieuwe werkbonus, die al geldt bij doorwerken vanaf 61 jaar, wordt geld verschoven van hogere naar lagere inkomens. Mensen die doorwerken krijgen jaarlijks een beloning van maximaal 2350 euro per jaar. Dat kunnen ze opsparen om toch met 65 jaar met pensioen te gaan als in 2020 de AOW-leeftijd is verschoven naar 66 jaar.

Verder kunnen werknemers vroegpensioen blijven sparen via de levensloopregeling als zij hierin eind dit jaar ten minste 3000 euro hebben zitten. Het kabinet wilde bij het afschaffen van deze regeling volgend jaar eigenlijk alleen een uitzondering maken voor 58-plussers.

Maar Kamp stelt gevoelig te zijn voor argumenten van de vakbeweging dat ook jongere mensen met vaak zwaardere beroepen bewust gespaard hebben voor vroegpensioen in de levensloop. Daarbij gaat het onder meer om personeel bij de politie, brandweer en op de ambulances.

Het kabinet wil de levensloopregeling vervangen door de vitaliteitsregeling om langer doorwerken juist te stimuleren. Daarom zou alleen nog voor deeltijdpensioen gespaard kunnen worden. Maar anders dan in het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV staat, mag in de vitaliteitsregeling straks ook 20.000 euro worden opgebouwd voor vervroegd uittreden. Dat mag worden opgenomen vanaf het jaar dat iemand op 1 januari 62 jaar is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.