Anderhalfverdieners meest voorkomend

0

Bij de 3,4 miljoen stellen in de leeftijd tussen de 15 en 65 jaar zijn de anderhalfverdieners het meest voorkomende verdienerstype. Dat wil zeggen dat de een voltijd en de ander in deeltijd werkt.

Het aandeel anderhalfverdieners nam toe van nog geen kwart (23 procent) in 1992 tot 43 procent in het afgelopen jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. ,,Onder paren paren met een jongste kind jonger dan 12 jaar is zelfs meer dan de helft anderhalfverdiener.” Bij 95 procent van die stellen heeft de man een voltijdbaan. Het Financieele Dagblad kopt, op basis van de cijfers van het CBS, "Rek is uit het arbeidsaanbod”.

Heel weinig vrouwen willen voltijds 
Paren waarvan de man fulltime en de vrouw parttime werkt, willen het minst vaak hun uren aanpassen. ,,Slechts 2 procent van deze vrouwen wil liever voltijd werken.” Over de periode van 1992 tot 2010 daalde het aantal stellen waarbij een van de twee fulltime werkt van 42 naar 22 procent. ,,Het aandeel paren met beiden een voltijdbaan was stabiel met 14 procent”, aldus het CBS.

Niet tornen aan de arbeidsuren 
Bij de anderhalfverdieners wil 96 procent van de mannen die de hele week werkt, niet tornen aan de arbeidsuren. ,,Slechts 3 procent zou graag in deeltijd willen werken.” Andersom willen mannen met een deeltijdbaan wel relatief vaak voltijd werken. ,,Als hun vrouw een voltijdbaan heeft zou 17 procent het liefst ook een voltijdbaan hebben.” Ook willen relatief veel vrouwen die de hele week werken een stapje terug zetten. ,,Dit is het geval bij 12 procent van de voltijd werkende vrouwen met een in deeltijd werkende man.”

Het Financieel Dagblad 

 
 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.