‘Amsterdamse prostituees werken veel te lang’

0

Prostituees op de Amsterdamse Wallen werken veel te lang achter elkaar door. Sommige vrouwen werken meer dan honderd uur in de week, maakte de gemeente donderdag bekend.

,,Dat is onverantwoord”, zei zorgwethouder Marijke Vos, die deze berichten van hulpverleners heeft gehoord. ,,Ik wil daarom op korte termijn Amsterdamse richtlijnen opstellen voor werktijden en arbeidsomstandigheden voor iedereen die in de prostitutie werkt. Ik wil met hulpverleners, de exploitanten en de vrouwen tot afspraken komen waar iedereen in Amsterdam zich aan moet houden.”

Door de komst van het prostitutie- en gezondheidscentrum P&G292 een kleine twee jaar geleden, krijgt de gemeente steeds meer zicht op wat er misgaat op de Wallen. Vorig jaar deden 165 prostituees een beroep op maatschappelijk werk en werden 844 soa-onderzoeken uitgevoerd.

Het centrum bereikt nu ongeveer 30 procent van de prostituees in Amsterdam. Naar schatting komt 60 procent van de vrouwen die in de roemruchte hoerenbuurt werken uit Oost-Europa. Volgens de hulpverleners zou voorlichting in het land van herkomst al effectief kunnen zijn. Op die manier weten ze wat hun rechten zijn en herkennen ze misstanden eerder. Ze pleiten bovendien voor een onafhankelijke ombudsvrouw, waar hulpverleners, exploitanten, prostituees en anderen hun klacht kwijt kunnen. Vos ondersteunt dit idee.

Voor prostitués komt een extra spreekuur in P&G292. Deze groep mannen kon er vorig jaar al terecht voor onderzoeken en voorlichting en door de groeiende behoefte is meer tijd voor ze vrijgemaakt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.