Amsterdam in trek bij multinationals

0

Amsterdam heeft vorig jaar 122 nieuwe internationale bedrijven verwelkomd. Zij leverden meer dan duizend arbeidsplaatsen.

Dat blijkt uit cijfers van Amsterdam Inbusiness die het bedrijf donderdag presenteerde.

De nieuwe bedrijven zijn voornamelijk actief in de financiële dienstverlening, de ICT en de creatieve sector. Voorbeelden van de eerstgenoemde sector zijn Europe, Mastercard en Cavanagh.

De nieuwkomers komen veelal uit Aziatische landen (37 procent). Daarnaast is een groot aantal afkomstig uit de Verenigde Staten (31 procent) en de EMEA (30 procent), dat staat voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Volgens het onderzoeksbureau Inbusiness kiezen de firma’s onder meer voor de hoofdstad vanwege de wereldwijde bereikbaarheid door de aanwezigheid van Schiphol, het fiscale klimaat en de innovatieve dienstensector. Van de nieuwe bedrijven hebben er 32 besloten om ook hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen. Daaronder vallen Kraton Polymer, een chemiebedrijf uit de Verenigde Staten, en het Nieuw-Zeelandse Fonterra, een zuivelproducent. Amsterdam staat na Londen op de tweede plaats wat betreft aantrekkelijkheid voor hoofdkantoren van multinationals.

In 2009 trokken 105 nieuwe internationale bedrijven naar Amsterdam. Toen kwamen 1255 arbeidsplaatsen vrij. Momenteel zijn meer dan tweeduizend bedrijven in de regio Amsterdam gevestigd.

Lees ook:
> Onderzoek: Nederlandse arbeidsmarkt functioneert uitstekend

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.