Ambtenaren op barricade voor beter loon

0

Ambtenaren van gemeenten en provincies gaan actievoeren voor hogere lonen.

In het provinciehuis van Zeeland bijten ambtenaren vrijdag het spits af met een werkonderbreking tussen 11.00 en 13.00 uur, meldde een woordvoerster van ambtenarenbond Abvakabo woensdag.

De ambtenarenbonden willen dat de gemeenten en provincies tegemoetkomen aan hun cao-eisen. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgevers hanteren de nullijn. Volgens hen is er geen geld voor een structurele loonsverhoging.

Volgens de zegsvrouw zullen de acties enkele weken duren, steeds op andere plaatsen in het land. Ook gaan vuilophalers stiptheidsacties uitvoeren. Dat betekent dat zij zich precies aan hun taak houden en bijvoorbeeld het zwerfvuil laten staan.

De acties beginnen rustig, aldus vakbondsbestuurder Ruud Kuin van Abvakabo. ,,Gaan de werkgevers niet overstag, dan voeren de bonden de druk op.”

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) zijn een tijdje geleden stil komen te liggen. De ambtenaren van gemeenten en die van provincies hebben een eigen cao. Bij de acties trekken zij gezamenlijk op. Mogelijk sluiten de ambtenaren van de waterschappen zich half februari bij de acties aan. Ook voor hen eisen de bonden 1,5 procent meer loon en ook daar houden de werkgevers vast aan de nullijn. Maar daar lopen de cao-onderhandelingen nog wel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.