Ambtenaren doen zinvoller werk, bedrijfsleven probeert te volgen

1

Ambtenaren zijn gemiddeld genomen erg tevreden met hun werk. Ze vinden het zinvol en hebben er plezier in.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Effectory onder ruim 240.000 overheidsmedewerkers (gemeenten, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen) in Nederland.

De stelling ‘Ik doe zinvol werk’ wordt door medewerkers beoordeeld met een 8,1. Ook geven overheidsmedewerkers aan veel plezier te hebben in hun werk, zij beoordelen hun werkplezier gemiddeld met een 7,8. Hiermee gaat de overheid aan kop ten opzichte van andere sectoren.

Zingeving het hoogst in de zorgsector

In de zorg wordt de zingeving van het werk het beste beoordeeld, het onderwerp scoort hier een 8,3. Hierna volgt de onderwijssector met een 8,1, gevolgd door gemeenten met een 8,0. In de profit sector (onder andere retail, energie & telecom, ICT en financiële dienstverlening) schommelt de score rond een 7,6, ruim een half punt lager dan het gemiddelde van de overheid.
De resultaten zijn niet verbazingwekkend, zegt Guido Heezen, directeur van Effectory: ‘De overheid loopt voorop in maatschappelijke betrokkenheid. Medewerkers die kiezen voor de overheid, doen hun werk vaak vanuit een bepaalde roeping. Ze willen bewust iets bijdragen aan de samenleving. Die zingeving vinden veel van hen bij de overheid, waar dikwijls voor en met mensen gewerkt wordt.’

Werkplezier piekt in het onderwijs

Qua werkplezier scoort de onderwijssector het beste (7,9). De scores liggen echter dicht bij elkaar,
gemeenten beoordelen hun werkplezier met een 7,8 en in de zorgsector scoort het onderwerp een 7,7. De profit sector behaalt ook hier lagere scores en komt gemiddeld uit op een 7,4.
Volgens Heezen speelt het contact met mensen hier een belangrijke rol. ‘Zowel over de samenwerking met collega’s als het contact met leerlingen, cliënten en patiënten oordelen de respondenten overwegend positief. Hoewel er dikwijls negatieve verhalen in de media komen over onveilige werksituaties waarin leraren, zorgverleners en andere ambtenaren verzeild raken, spreken de meeste medewerkers waardering uit voor hun werksituatie.’

Stijgende cijfers

De cijfers voor zingeving blijken de afgelopen jaren te zijn gestegen. In 2005 scoorde de zorg een 8,0, nu is dat een 8,3. Het onderwijs gaat van 7,8 naar 8,1 en gemeenten gaan van 7,4 zelfs naar een 8,0. Over de hele breedte stijgt zingeving dus in de overheidssector.
Volgens Heezen kan dat komen doordat de relevantie toeneemt: ‘Je ziet de laatste jaren een enorme professionalisering bij de overheid, waardoor de effectiviteit enorm toeneemt. Bij de overheid heb je steeds meer invloed en kun je verschil maken. Vroeger bestond er het beeld van de slapende ambtenaar, maar dat is echt verleden tijd. Nederlanders zien ook steeds vaker dat sinds de crisis de non-profitsector het sterkst het welzijnsniveau bepaalt in dit land.’

Andere generatie

Een andere oorzaak voor de stijgende zingevingscijfers, is een wisseling van generatie. ‘Mensen vinden het steeds belangrijker om bij te dragen aan het grotere geheel. Ze zijn klaar met bedrijven die alleen maar geld willen verdienen ten koste van anderen. Je ziet steeds vaker schaamte over de graaierij in de marktsector. Overigens zie je dat de profit-sector daar ook op reageert door meer aandacht te hebben voor maatschappelijkere onderwerpen.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Is dit onderzoek in Nederland gehouden. In deze tijd ? Ik moet de eerste tevreden leraar nog tegenkomen.