Ambitie medewerker groeit, promotiekansen blijven achter

1

Nederlandse medewerkers zijn ontevreden over de promotiekansen en doorgroeimogelijkheden op hun werk. 57% van de medewerkers beoordeelt de doorgroeimogelijkheden op hun werk matig tot onvoldoende.

De stelling ‘Binnen mijn organisatie zijn voldoende mogelijkheden voor promotie’ wordt bovendien beoordeeld met het rapportcijfer 4,9. Dat blijkt uit een recent, grootschalig onderzoek uitgevoerd door Effectory onder ruim 300.000 medewerkers in Nederland.

Ook blijkt er weinig aandacht te zijn voor loopbaanontwikkeling (rapportcijfer 5,6) en opleidingsbehoeften (rapportcijfer 5,0). De ambitie om zich te ontwikkelen is wel volop aanwezig bij de Nederlandse medewerker. De stelling ‘Ik wil me ontwikkelen binnen mijn vakgebied’ scoort een ruime voldoende, een 7,7. In 2008 was dit nog een 7,4, het cijfer neemt jaarlijks geleidelijk toe. In de zakelijke dienstverlening wordt de stelling momenteel het hoogst beoordeeld met een 7,9. In de non-profit sector is de drive tot ontwikkeling iets lager en wordt het rapportcijfer 7,6 gegeven.

Guido Heezen, HRM trendwatcher en directeur van Effectory, geeft een toelichting op de resultaten: “In tijden van economische neergang neemt de wil van medewerkers om alles uit hun huidige werksituatie te halen toe. Er wordt weinig geswitcht van baan, veel werknemers zijn blij als ze hun huidige positie kunnen behouden en proberen hier het maximale uit te halen. Enerzijds omdat ze dit leuk en boeiend vinden, anderzijds omdat goede prestaties en uitblinken op je werk belangrijker zijn dan ooit om überhaupt aan het werk te blijven. Ruim 83% van de medewerkers wil op dit moment graag blijven werken voor de huidige werkgever. Veel alternatieven zijn er immers niet. Hierdoor groeit ook de interesse in ontwikkeling binnen de organisatie waar men werkzaam is.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. A.F. Bongers op

    Het moet duidelijk zijn, dat promotiekansen iets anders is dan ontwikkelingsmogelijkheden. Dat het laatste laag scoort is droevig. Het eerste is niet voor iedereen weggelegd, en ook niet zo belangrijk. Lees mijn column: Baas boven baas tot de dood er op volgt in HR-kiosk