‘Alleen flexibilisering om kostenbeheersing is gevaarlijk’

2

Bedrijven die na de recessie alleen blijven flexibiliseren om de kosten te beheersen, zijn gevaarlijk bezig. Er moet niet alleen aandacht zijn voor kostenbeheersing, maar ook voor klanten, personeel en innovatie.

Dat schrijft econoom en strateeg Wim Davidse in een whitepaper voor Adecco Group Nederland.

Het whitepaper heet ‘De nieuwe competentie: integrale flexibiliteit’. Daarin schrijft Wim Davidse dat veel organisaties de recessie hebben overleefd door te snijden in de ‘flexschil’. Terwijl de economie voorzichtig aantrekt, neemt de behoefte aan flexoplossingen alweer snel toe. Het zou echter een gemiste kans – en zelfs gevaarlijk – zijn daarbij alleen te kijken naar flexibiliteit als instrument om bij tegenwind kosten te besparen.

Twee paradoxen

Davidse beschrijft in het whitepaper twee paradoxen.

 1. Aandacht voor kostenbeheersing vs aandacht voor het beste (of meest innovatieve) product. ‘Dit lijkt een tegenstelling, en zo kijken veel bedrijven er ook tegen aan, maar dat is het niet. Je moet allebei doen, en-en in plaats van of-of. Natuurlijk moeten je kosten op orde zijn, maar daar win je de oorlog niet mee: je moet ook een goed product leveren.’
 2. Aandacht voor de markt vs aandacht voor de werknemer. ‘Afgelopen decennium zijn veel bedrijven enorm aan klanten gaan denken. Maar de aandacht voor de eigen medewerker blijft nog wat achter. Wat motiveert hem of haar? Ook dit lijkt een tegenstelling, maar is het niet. Als je goed bent voor je mensen, zijn zij goed voor je klanten.’

Spanning

Langs de twee assen (de twee paradoxen dus) kun je veel spanning creëren. Maar er ontstaat zelfs nog extra spanning wanneer je de twee assen combineert zodat er vier werkvelden ontstaan. Een voorbeeld: bedrijven die primair sturen op kostenbeheersing, veronachtzamen hun eigen personeel, hun klanten, het product dat ze maken en de mogelijke/noodzakelijke innovaties. Je kunt die paradoxen echter wel oplossen.

Vier flexvelden

Davidse onderscheid daarom vier werkvelden. En hij introduceert een nieuw begrip: integrale flexibiliteit. ‘Die integrale flexibiliteit bereik je wanneer je aandacht geeft aan alle vier de werkvelden. Natuurlijk houd je daarbij de omstandigheden in de gaten. Wanneer er een kredietcrisis uitbreekt, moet je eerst aandacht besteden aan de kosten. Maar daarna kijk je weer naar alle vier de dimensies.

 1. Operational Excellence. ‘Een combinatie tussen kostenbeheersing en klantgerichtheid. De eerste is goed, maar kan niet zonder de tweede. Het risico is namelijk dat je wel een goed gestroomlijnd proces hebt, maar een slecht product levert dat niemand wil hebben.’
 2. Effectief Personeelsbestand. ‘Een combinatie tussen kostenbeheersing en goed voor je mensen zorgen. Hierbij komt dus ook het motiavtionele aspect om de hoek kijken. Vinden ze het leuk om bij je te werken? En kun je dus steeds voldoende en de juiste mensen vinden en binden? Veel bedrijven kijken vooral naar de kosten.’
 3. Value Innovation. ‘Een combinatie tussen innovatiekracht en aandacht voor de klant.’
 4. Energiek Ondernemingsklimaat. ‘Een combinatie tussen de innovatiekracht van het bedrijf en de motivatie van de medewerkers.’

Zowel binnen als tussen deze velden bestaan per traditie ‘spanningen’. Alleen bij een juiste harmonie, die in de praktijk nog uiterst zeldzaam blijkt te zijn, is er sprake van integrale flexibiliteit. Organisaties die dat weten te realiseren, zijn beter toegerust om te overleven. Ze kunnen ‘het’ verschil maken, hoe turbulent de markten ook zijn.

Het white paper behandelt uitgebreid welke voorwaarden daarbij ingevuld moeten worden, ondersteund door stellingen en theorieën van gerenommeerde binnen- en buitenlandse wetenschappers. De auteur gaat bovendien in op de vereiste houding, de noodzaak van kennis en inzicht, de wenselijkheid van een duidelijke richting en het stellen van doelen en de noodzakelijkheid van team spirit.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Wim Schouten op

  Om de 5 jaar arbeidscontracten aanbieden aan de beste persoon voor de desbetreffende overheidsfunctie! Winstpunten: kostenbeheersbaar en constant doorselecteren van personeel!
  flexibilsering arbeidsrecht en iedereen evenveel een eerlijke kans op werk!

 2. Wim Schouten op

  Kwaliteit boven Anci?nniteit! Werknemers constant doorselecteren als waren het Topsport. De verschillende Instanties verdienen alleen de beste werkers jaar in jaar uit!!