Al 1,2 miljard besteed aan banenplannen

0

Overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties hebben samen al 1,2 miljard euro uitgegeven aan hun gezamenlijke banenplannen. Hiervan was 424 miljoen euro afkomstig van het kabinet, en de werkgevers en bonden legden samen 776 miljoen in. Dit meldde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

De banenplannen, die officieel sectorplannen heten, zijn bedoeld om werklozen of met ontslag bedreigde werknemers klaar te stomen voor nieuw werk. Dit kan bijvoorbeeld door om- of bijscholing of via leerwerkplekken. Volgens Asscher komt de uitvoering van de plannen nu echt op stoom.

77 plannen zijn inmiddels goedgekeurd en er is ook begonnen met de uitvoering van deze plannen. Hieraan doen nu in de beginfase 81.000 mensen mee. De plannen hebben een looptijd van twee tot drie jaar. Het uiteindelijke doel is om 430.000 mensen te helpen met de 77 initiatieven.

Het kabinet maakte in totaal 600 miljoen euro vrij voor de banenplannen. Dit bedrag is verdeeld over drie aanvraagperiodes. De eerste twee zijn afgerond en de deadline voor de derde periode (omvang 150 miljoen euro) is door Asscher verlengd tot 15 september.

Met de werkgevers en vakbonden was afgesproken dat zij voor iedere euro die Asscher inlegt, zij er minimaal een euro bijleggen. Uit de nu bekende cijfers blijkt dat de bonden en werkgevers royaler zijn met hun bijdragen dan het kabinet.

De oppositie in de Tweede Kamer is steeds zeer kritisch geweest over de plannen, die de beloofde banen niet zouden opleveren. Asscher noemde die kritiek eerder cynisch.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.