AkzoNobel en vakbonden bereiken cao-akkoord

0

Chemieconcern AkzoNobel en de vakbonden hebben woensdag een principeakkoord bereikt over oplossing van hun sociaal conflict. Daarmee zijn verdere acties van werknemers opgeschort.

De afspraken gelden tot eind 2011. De loonsverhogingen zijn vastgesteld en er is afgesproken dat er geld komt voor begeleiding naar ander werk voor mensen die worden ontslagen. Voor ouderen zijn specifieke 57 plus- en 60 plusregelingen afgesproken. De cao-lonen krijgen er 0,5 procent bij per 1 april 2009, 0,75 procent per 1 januari 2010 en 0,5 procent eenmalig per 1 januari 2010.

De cao-onderhandelingen tussen de bonden en AkzoNobel liepen in november vast. Dinsdag legden werknemers van Akzo-vestigingen in Arnhem en Amersfoort voor 24 uur het werk neer. Later deze week zouden acties in andere vestigingen volgen.

Ron Vos van FNV Bondgenoten, mede namens de onderhandelaars van CNV Vakmensen, De Unie en VHP AkzoNobel: ‘We hebben nu een degelijk pakket afspraken op tafel liggen dat op details nog moet worden ingevuld. Daarna zullen we het voorleggen aan onze leden, naar verwachting met een positief advies.’

Ook AkzoNobel Nederland-directeur Gert van den Berg toonde zich tevreden: ‘Het is goed en belangrijk voor de onderneming dat we met dit voorlopige akkoord verdere stakingen hebben weten te voorkomen. We kunnen ons nu weer helemaal gaan richten op waar we samen goed in zijn bij AkzoNobel.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.